Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Lakásbérlés havi félmillióért az egyetemistáknak – durva szemeszter elé nézünk

Tovább drágulnak az ingatlanok, a lakáskiadók pedig alaposabban, akár a Facebook-on is ellenőrizhetik a lakást vadászó egyetemistákat. 

Az egyetemi ponthatárok kihirdetésével pörög fel igazán az egyetemvárosi lakások és albérletek piaca. Az ingatlanok tovább drágultak, az elmúlt évben a frekventált fővárosi kerületekben átlag 25-30%-os, az érintett vidéki városokban átlag 10-12%-os volt az áremelkedés. Az egyetemistalakások ára 5-7 milliótól kezdődik, albérlet van havi félmillióért is, a felvételt nyertek pedig jól teszik, ha megfontolják, mit posztolnak a közösségi médiában.


Albérlet félmillióért? Az extrém példa

Az OTP Ingatlanpont kínálatában a BME-hez és ELTE-hez közeli XI. kerületi 2 szobás, 85 nm-es lakás bérleti díja 200 000 Ft, míg

ugyanitt egy 6 szobás, 180 négyzetméteres lakás havidíja 500 000 Ft.

Ha egy szobát ketten bérelnek, egy lakónak nagyjából ötvenezer forintot kell fizetni, ha nem szeretne kollégiumban lakni, és erre még rájön a rezsiköltség. Vidéken jóval alacsonyabbak az árak: Győrben egy 75 nm-es, kétszobás lakás esetében 110 000 Ft, Szegeden hasonló adottságok mellett 80 000 Ft egy hónapra a bérleti költség. Az adatokból látszik, hogy egy vidéki egyetemistának körülbelül a fele összeget kell kifizetnie, mint egy budapestinek. Ökölszabály, hogy minél közelebb van az ingatlan az egyetemhez, annál többe kerül. A fővárosban például Csepelen jóval kedvezőbb ajánlatokkal lehet találkozni, mint a frekventált XI. vagy IX. kerületben.


Jövő héten hirdetik ki az egyetemi ponthatárokat. Idén több mint százezer diák adta be jelentkezését, a korábbi évek tapasztalatai alapján a jelentkezők több mint 70%-a bejut valamely szakra. A legnépszerűbb célpontok a hagyományos egyetemvárosok: Budapest, Szeged, Pécs, Győr, Debrecen és Miskolc.

A 2017-es őszi szemezter előtti átlagos ingatlanárak a budapesti egyetemek vonzáskörzetében

A 2017-es őszi szemeszter előtti átlagos ingatlanárak a budapesti egyetemek vonzáskörzetében. Forrás: OTP Ingatlanpont

A vidéki egyetemvárosok közül Miskolc a legolcsóbb, a borsodi megyeszékhelyen 120 ezer forint az átlagos négyzetméterár. Egy fokkal drágábbak az ingatlanok Pécsett (170 ezer Ft) és Szegeden (185 ezer Ft), míg Debrecenben (235 ezer Ft) és Győrben (260 ezer Ft) már mélyen a zsebbe kell nyúlni. Ráadásul a garzonok átlagára fajlagosan magasabb, pedig a gyereküknek lakást vásárlók körében népszerűek a kislakások. Vidéken ezek ára az OTP Ingatlanpont kínálata alapján 5 milliótól, a fővárosban 7-8 milliótól kezdődik, ám a legolcsóbbak általában felújítandók és közlekedési szempontból rosszabbak. A tehetősebb szülők gyakran nagyobb lakást választanak, hogy friss gólyaként a felnőtt életbe belekóstoló gyermekük lakótársakat fogadhasson, így a bérleti díjból jut rezsire és egy kis zsebpénzre is.

Facebookon néznek utána az albérlőknek

Az albérletet kereső fiatalok dolgát megnehezíti, hogy a lakástulajdonosok egyre inkább odafigyelnek, hogy kinek adják ki lakásaikat.

Nem példanélküli, hogy csak olyan bérlőnek adják ki, akinek ellenőrizték közösségi médiás profilját, publikus aktivitását, esetleg munkahelyét.

„A friss egyetemisták helyzetét tovább nehezíti néhány nagyvárosban, például Győrben, Kecskeméten vagy Székesfehérváron, hogy az élénk iparélet miatt a piacon egyébként is hiány van az eladó illetve kiadó ingatlanokból. A nagy kereslet hatására az árak emelkedése ezeken a helyeken idén is meghaladhatja a 10%-ot” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

 

Oszd meg!