Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Orbital Strangers

A vakság gyógyításáért küzdő magyar orvos kutatóközpontot alapít Budapesten

Roska Botond professzor és Rózsa Balázs vezetésével, az  Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával egy új, országos jelentőségű kutatóközpont jött létre Budapesten.

 A BrainVision Center feladata a központi idegrendszeri betegségek diagnózisához és terápiájához szükséges alapkutatási folyamatok előkészítése és a látás-helyreállítás alapkutatási program megvalósítása lesz – hangzott el hétfőn a kutatóközpont alapító ünnepségén.
        
A kutatóközpont megalapítását az ITM mellett a NeurofotonIQa Tudásközpont Alapítvány, valamint a Rózsa Balázs által alapított Femtonics támogatta.

Roska Botond Bázelben kutatatta eddig azt, hogyan lehet gyógyítani a vakságot, ezen a területen a világon egyedülálló és bizakodásra okot adó eredményeket értek el. Komoly szürke állomány van a Femtonics-nál is, részt vettek, például, abban a fantasztikus projektben is, amiben egy robot végzett agyműtétet Budapesten. Két világ szinten is jegyzett műhely fogott össze az innovációs tárca támogatásával.  

Roska portréját még a 2019-ben írtuk meg a nyomtatott magazin Egészség mellékletébe, miután kutatásával komoly áttörést értek el, publikált azt a Forbes.hu-n is. 

A vakság gyógyítható, állítja szilárdan a magyar kutató, akit gyerekkorában majdnem kirúgtak az iskolából

Oszd meg!