Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Közgazdászok, nem borászok – a Balatonon már nem tudtak növekedni, Egerben lépett óriásit a Varga

Olyan mennyiséget állítanak elő, amit felfogni is képtelenség, egész évben palackoznak, minimum háromszor nagyobbak a konkurenseiknél – írtuk szeptemberi számunkban a Varga Pincészetről. Az alapvetően balatoni vállalkozás most egy 1,8 milliárd forintos beruházással az Egri borvidéket is beveszi.

Közgazdászok, nem borászok – ez az egyik jellemző vélemény a Varga családról a borszakmában. A Varga Pincészet az elmúlt öt évben 3 és 4,5 milliárd közötti árbevételt produkált. Olyan mennyiséget gyártanak állítanak elő, amit felfogni is képtelenség, egész évben palackoznak, minimum háromszor nagyobbak a konkurenseiknél – írtuk szeptemberi számunkban.

Vargáék eddig főleg a badacsonyörsi és olaszliszkai pincészetükben készült balatoni, és kisebb mértékben tokaji boraikról voltak ismertek, most mégis az Egri borvidéken terjeszkednek. „Családunkat 30 éve szoros baráti és üzleti kapcsolatok kötik az Egri borvidékhez, részben ennek köszönhetően közel 20 éve rendelkezünk 55 hektár egri szőlővel” – írják közleményükben.

A feldebrői fejlesztéssel 8,1 millió literre nőtt a vállalkozás tárolókapacitása; az új pincében idén eddig 7,7 millió kiló szőlőt dolgoztak fel, ami a legnagyobb mennyiség az Egri borvidéken és egész Északkelet-Magyarországon is.

A Varga család eddig 1,8 milliárd forintot fektetett be a feldebrői pincészetbe, a kétéve elkezdődött beruházás finanszírozását 100 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatás és 1,2 milliárd forint kedvezményes kamatozású növekedési hitel is segítette. „Új termelési kapacitásaink a létező legmagasabb műszaki és automatizálási szintet képviselik, illetve a sport nyelvén szólva az összes posztra a legjobb szakembereket igazoltuk, további fejlesztésekkel pedig a feldolgozást akár 15-16 millió kilóra tudjuk bővíteni.”

A bővülésnek – ahogy azt a Varga családtól megszoktuk – gazdasági okai is vannak: a Balatoni borrégióban már nem tudtak több kékszőlőt felvásárolni, az Egri borvidéken viszont nagyarányú kékszőlő telepítések folynak. Az idei évben a már korábban meglévő Egri Bikavér mellett több új egri borral, többek között az Egri Csillaggal és Kékfrankos Rozéval, illetve az „Egri borvidék legjobb desszertbora” címet viselő késői szüretelésű Hárslevelűvel jelentek meg a piacon.

Oszd meg!