Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Brandon Griggs / Unsplash

Koronavírus után: olcsóbbak lehetnek a lakások

Az újlakás-építési költségek mérséklődhetnek, ami a következő 1-3 évben beépülhet a végső árakba, és megfizethetőbbé válhatnak a nagyvárosi új lakások és házak.

Felemásra sikerült a lakásépítési piac első féléve. Az átadott lakások száma 34 százalékkal nőtt, a kiadott lakásépítési engedélyeknél 32 százalékos csökkenés következett be.

A kínálat az ország egyes részein is eltérően alakultak – derült ki az ingatlan.com Forbesnak eljuttatott elemzéséből. A felmérés során több mint tízezer hirdetés és a hivatalos KSH-adatok alapján vizsgálta az új lakások piacát. Ahogy a Forbes-ban már korábban is megírtuk, az első félév során 8697 új lakást adtak át az országban, ez 34 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben.

Ezzel szemben a kiadott lakásépítési engedélyek száma, közel hasonló mértékben, 32 százalékkal 12 745-re csökkent. A csökkenő lakásépítési kedv pedig a kínálatot is szűkíti, mivel az új építkezések 1-2 éven belül fejeződhetnek be.

Jelentős különbségek a főváros és a vidék ingatlanpiacán

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy az átadásoknál látható bővülésben szerepe van annak, hogy sok, a korábbi években elindított lakásépítés fejeződött be az idei első félévben. Hozzátette,

a budapesti és a megyeszékhelyek újlakás-piacán teljesen eltérően alakult a kínálat.

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül az is, hogy a fővárosban július végén 2602 eladó új lakás és ház szerepelt a kínálatban, ami éves szinten 4 százalékos visszaesést jelent, a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése előtti, azaz február végi szinthez képest pedig 11 százalékos csökkenés.

A megyeszékhelyeken viszont már más a helyzet. Februárhoz képest 8 százalékkal, tavaly július végéhez viszonyítva pedig több mint 40 százalékkal nőtt a kínálat. Debrecenben 273 lakás várt gazdára, ami majdnem a triplája az egy évvel korábbinak. Ugyanakkor Győrben például 6 százalékos csökkenés következett be, így július végén 150 új lakásból és családi házból válogathattak a vásárlók.

Nagyobb harc lehet a vevőkért

Balogh László az újlakás-piac jövőjéről azt mondta, hogy a járvány miatt egyelőre bizonytalan a helyzet. „Az valószínűsíthető, hogy a mostani kilátások alapján várható kínálat szűkülését tompíthatják, esetleg ellensúlyozhatják a rozsdaövezeti program új lakásai. Az 5 százalékos áfa miatt a rozsdaprogramos lakások lejjebb szoríthatják az árakat, emellett a vevőkért fokozottabb harc indulhat a lakásépítők körében. A rozsdaprogram hatása nagyban függ attól, hogy konkrétan hány lakás bővíti majd a kínálatot” – mondta a szakember.

Az ingatlan.com elemzése szerint más tényező is hozzájárulhat az árak esetleges mérséklődéséhez:

a koronavírus-járvány miatt ugyanis a korábbi években kialakult lakásépítési kapacitáshiány megszűnt.

Közben több építőipari szakember tért haza Magyarországra. Ezeknek köszönhetően az újlakás-építési költségek mérséklődhetnek, ami a következő 1-3 évben beépülhet a végső árakba, azaz megfizethetőbbé válhatnak a nagyvárosi új lakások és házak.

fotó: Brandon Griggs / Unsplash

Oszd meg!

"Minden embernek joga van életében egy nagy őrültséghez."