Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Európában is terjed a delta variáns, de aggódjon-e, aki be van oltva?

A koronavírus delta variánsa (B.1.617.2) 40-60 százalékkal fertőzőbb a brit variánsként elterjedt mutációnál. (B.1.1.7) A világ több országában jelen van már, de Oroszországban, Nagy-Britanniában, Portugáliában, Ausztráliában és Izraelben kiemelkedően nagy problémákat okoz, Izraelben úgy, hogy a lakosság több mint 60 százaléka be van oltva. Magyarországon tegnap azonosították, de aggódjon-e az, aki teljesen be van oltva?

Miben más, mint a többi variáns?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) május 11-én mondta ki, hogy a delta variáns „aggodalomra okot adó” mutációvá vált, tájékoztatásuk szerint az először Indiában azonosított variáns a fertőzőképessége miatt veszélyes, így hatékonyabban „találja meg” a legsebezhetőbbeket. Körülbelül kétszer nagyobb a kórházba kerülés és a súlyos lefolyású megbetegedés esélye is, amerikai járványügyi szakértők szerint azonban a súlyos lefolyás kérdése még egyáltalán nem olyan egyértelmű, mint mondjuk a gyorsabb terjedésé. Az Európai Unió közegészségügyi hivatala szerint elsősorban az oltatlan fiatalok között fog terjedni, a variánssal már most küzdő országok adataiból az látszik, hogy egy adag oltás kevésbé véd a fertőződés ellen, kettő már erősebben,

a fertőzöttek nagyobb hányada csak egy oltást kapott, vagy egyáltalán nem oltották be.

De Izraelben, ahol eddig a legközelebb kerültek a nyájimmunitáshoz kizárólag mRNS-vakcinákkal, és a lakosság 60 százalékát már beoltották, a hét elején növekedésnek indult az új fertőzöttek száma. A június eleji 0,87-es fertőzési együttható szerdán 1,55-re nőtt, azaz átlagosan minden száz ember 155 továbbinak adja át a vírust. Helyi előrejelzések szerint a delta variáns képes arra, hogy kéthetente duplázódó esetszámokat produkáljon.

Hol azonosították eddig?

A WHO szerint a delta variánst eddig a világ 80 országában azonosították, a legtöbb helyen kezdi átvenni a brit variáns dominanciáját. Európán belül dominánssá vált Nagy-Britanniában és Portugáliában, és megjelent Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Spanyolországban, Ausztriában, Ukrajnában, Romániában és Szlovákiában is.

Tegnapi hír, hogy öt fertőzöttet Magyarországon is azonosítottak.

A felfutó tendencia miatt Nagy-Britannia négy héttel elhalasztotta a járványügyi korlátozások feloldását, Oroszországban kötelezővé tették az oltást, Kína pedig újra szigorú karanténintézkedésekkel reagált.

Magyarország hamarosan eléri az 5,5 millió beoltottat,

sajtóértesülések szerint a csütörtöki 10:30-as kormányinfón újabb járványügyi korlátozások feloldásáról fognak beszámolni.

Be vagyok oltva – kell aggódnom? 

Még mindig nem egyértelmű, mekkora károkat fog okozni Európában, és hogy melyik oltás mennyire hatékony ellene, az mRNS-alapú, tehát a Pfizer-Biontech és a Moderna vakcinák 80 százalék körüli hatékonyságot mutattak a delta variáns ellen is. A konszenzus most az, hogy a teljesen oltottak körében nem valószínű, hogy tömegesen tud terjedni az új mutáció.

Borítókép: Irwan / Unsplash

Oszd meg!