Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A magyar kormány is vehetett az újságírók, aktivisták megfigyelésére használt kémszoftverből

Tényként kezeli a Bloomberg, hogy Oroszországgal, Szaúd-Arábiával vagy épp Indonéziával együtt a magyar kormány is vásárolt abból a kémszoftverből, amellyel előszeretettel figyelnek meg aktivistákat, politikusokat, újságírókat.

A magyar kormány is vásárolhatott abból az izraeli kémszoftverből, amellyel politikai aktivisták, újságírók és disszidensek megfigyelésére használnak – írta a Bloomberg a Torontoi Egyetem Citizen Lab nevű műhelyének tanulmányára hivatkozva. A Candiru nevű izraeli cég fejlesztését a hírügynökség szerint rajtunk kívül olyan országok vették meg, mint Oroszország, Szaúd-Arábia, Izrael vagy Indonézia. Az Izraeli Haaretz nevű lap szerint azonban olyan, a jogállamisággal minimum kérdőjeles viszont ápoló országok is az ügyfelek közé tartoznak, mint Üzbegisztán vagy Katar.

A szoftvert a Windows hibáinak kihasználásával „precíziós támadásokra” használják a célpontok számítógépe és minden olyan eszköze ellen, amely internetcsatlakozással bír.

A Windows-t fejlesztő Microsoft is tud a problémáról, nemrég még egy frissítést is kibocsátottak, direkt ezek ellen a hiányosságok ellen.

Az amerikai cég ugyanakkor nem írta le a Candiru nevét, csak azt, hogy „az izraeli, támadó jellegű magáncég”, de a fejlemények alapján egyértelmű, miről is van szó.

Egyre nagyobb biznisz a kémipar. Forrás: Unsplash

A Bloomberg megkereste a Candirut az üggyel kapcsolatban, a cég egyelőre nem válaszolt, de valószínűleg nem is fog:

az ügyfelek kiléte az üzleti titok körébe tartozik, pláne egy ilyen kényes üzletben, mint a kémkedés.

Csak egy a sok cég közül

A Citizen Lab a tanulmányban betekintést is adott abba, milyen menüből választhatnak az ügyfelek Candiru kínálatából. Közel 19 millió dollárba kerül például az a szolgáltatás, amellyel gyakorlatilag végtelen számú okoseszközt követ le a cég, de egyszerre legfeljebb tízet, választani kell tehát. További 1,5 millió dollárért 15 főre bővíthető az egyszerre megfigyelt személyek száma.

A Citizen Lab ugyanakkor megjegyzi:

a Candiru csak egy a virágzó kémkedési iparág szereplői közt, a technológiát az autoriter kormányok előszeretettel használják saját vagy külföldi polgárok ellen.

Nemrég pont egy másik izraeli szoftverfejlesztő cég, az NSO Group került célkeresztbe hasonló kémszoftver miatt. Akkor az NSO reagált: azt közölte, hogy kizárólag kormányoknak és titkosszolgálatoknak ad el programokat és nekik is csak azért, hogy bűnözőket és terroristákat figyelhessenek. A nyomás viszont akkora lett, hogy június végén az NSO kiadott egy 55 országot tartalmazó listát, akiknek ezentúl nem ad el a termékből.

Borítókép: Unsplash

Oszd meg!