Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Korán halnak az új magyar cégek. Ötven százalékuk éli meg a 10 éves kort

A statisztikák alapján nem túl magasak az új alapítású cégek túlélési képességei, az 5 éves kort a cégek 73 százaléka, míg a 10 éves kort már csak 51 százalékuk éli meg.

Évente 25-30 ezer új cég alakul, de sajnos kis részük tud csak hosszú távon is sikeresen működni. Az elmúlt 20 évet nézve az „újszülött” cégek túlélési képességei sosem voltak magasak, de sajnos az adatok azt mutatják, hogy az új alapítású cégek várható élettartama évről évre egyre kisebb – derül ki az Opten felméréséből.

A statisztikák alapján az ezredforduló környékén alakult cégek túlélési aránya volt a legmagasabb, a 2000 előtt és a 2004-2005 után alakult cégek esélyei aránylag kisebbek voltak a 2000-es évek elején született társaikéhoz képest. De az ezredforduló környékén született cégek sikeressége is csak relatívnak mondható, az akkoriban alapult cégeknek is csak a 85 százaléka érte el az öt éves kort, a 10 éves korig pedig már csak 64 százalék körüli arányban jutottak el.

Ez az arány azóta sajnos fokozatosan tovább romlik, a jelenlegi helyzet alapján az 5 éves kort az 5 évvel ezelőtt alapított cégek 73 százaléka élte csak meg, míg a 10 éves kort a 10 évvel ezelőtt alapított cégek 51 százaléka éri csak el. A történethez az is hozzátartozik, hogy a cégek törlése akár évekig tartó eljárások eredménye, így ha a vállalkozások eljárás alatt töltött időszakát leszámítjuk, akkor az 5-10 éves túlélési arányok még elkeserítőbbek.

 

Természetesen az új alapítású cégek jelentős része nemcsak hogy túléli, hanem igazán sikeres vállalkozássá növi ki magát, így pozitív példából sincs hiány. Az új alapítású cégeknek ugyan kevesebb mint 1 százaléka lesz milliárdos cég, de ez nem is annyira meglepő, ha azt nézzük, hogy a jelenleg rendben működő 490 ezer cégből csak 8 ezer olyan, amelynek a 2016-os árbevétele meghaladta az 1 milliárd forintot. Évtől függően az új alapítású cégek 0,6-0,9 százaléka lesz milliárdos cég 5 éven belül, de nem rajzolódnak ki különösebb tendenciák az alapítás évének függvényében.

 

A hazai cégstruktúrának jellegzetes a koreloszláslása. A ma rendben működő cégek több mint fele 10 évnél fiatalabb, de az ezredforduló környéki cégek is – a magas túlélési rátájuknak köszönhetően – szép szeletet hasítanak ki a mai cégstruktúrából is.

Érdekesség, hogy a rendszerváltás környékén alakult cégek a teljes cégbázis 4 százalékát teszik csak ki, de árbevételüknek, fajsúlyuknak köszönhetően összességében máig meghatározó elemei gazdaságunknak.

Forrás: Opten

Oszd meg!