Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Etienne Martin // Unsplash

Költségcsökkentésre kényszerültek a bankok, így csinálnák

A költséghatékonysági kérdések újra a bankok prioritási listájának élén állnak. A KPMG a világ top bankjainak 200 felsővezetőjét kérdezte arról, hogy milyen stratégiával vinnék véghez a szükséges lépéseket.

A költségcsökkentés a bankok nagy hányadánál erős fókuszba kerül a következő időszakban. A pénzintézetek 83 százaléka újragondolja az ehhez kapcsolódó stratégiáját. Nagyságrendileg 66 százalékuk célzott meg a következő 3 évben 10 százalékot meghaladó mértékű csökkentést – derül ki a KPMG Forbes.hu-nak eljuttatott közleményéből.

Óvatosan vágnának bele

Az időzítés kérdésében a válaszadók a felmérés idején egyelőre még óvatosabbak voltak. A vezető bankok közel kétharmada (61 százalék) csak az elkövetkező 3 év távlatában tervezi a végrehajtást. Jelenleg csak a megkérdezett bankárok kevesebb, mint egyharmada

(28 százalék) tervez radikálisabb változtatásokat az operatív működésben.

A bankok fontos szempontnak tartják, hogy erős szervezeti elköteleződéssel rendelkezzenek a munkavállalóik a változtatások  bevezetése előtt. 10 megkérdezettből 9 szerint a felelős vezetők elköteleződése és a kultúra a legfontosabb sikertényező a stratégia megvalósításában. Jelenleg 58 százalékuk értékeli úgy, hogy a saját bankjuk ezen a téren már elérte a megfelelő munkavállalói hűséget.

Hol faragnának a kiadásokból?

A költségcsökkentés évek óta napirenden van. Minden negyedik bankvezető be tudott számolni olyan esetről az elmúlt 3 évből, amikor egy-egy részterületen elmaradtak a kívánt céltól.

Ilyen, kiemelt figyelmet érdemlő terület például a belső folyamatok és működés optimalizálása. Az operációs költségek egyik legnagyobb részét, 15 százalékát ez a terület adja. A manuális, sok papírmunkával időt rabló tevékenységek csökkentésével a munkaerő átcsoportosítható lenne ügyfélközpontú feladatok ellátására. 

Korszerűsítésre költenének. Fotó: Clay Banks / Unsplash

Népszerű az a megközelítés is, hogy a spórolás valójában a kiadások átstrukturálását kell szolgálja, azaz a befektetések egy részét kell a megtakarításokból fedezni. Ez jellemzi a jelenlegi piaci környezetet is. Sok bank úgy vág költségeket, hogy

a megtakarítást rögtön áttereli a korszerűsítésre.

A legnagyobb súllyal még mindig a digitalizáció szerepel (59 százalék), mögötte szorosan a létszámcsökkentés (52 százalék) és az elavult IT rendszerek helyettesítése (50 százalék) vezeti a megtakarítással fedezni kívánt célok listáját. Mivel a működési költségek közel 18 százalékát az informatikai költségek teszik ki, ezek a célok erősen megalapozottak.

Borítókép: Etienne Martin // Unpslash

Oszd meg!