Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Lubics Szilvia ultrafutó; Fotó: Orbital Strangers

Kitiltották a külföldieket a világ egyik legnehezebb ultrafutó versenyéről, Lubics Szilvia sem mehet a Góbi-sivatagba

Lubics Szilvia ultrafutó néhány hete jelentette be, hogy augusztus elején részt vesz az Ultra Gobi 400-on, egy 400 kilométeres, egyetapos sivatagi versenyen. Ma reggel, indulása előtt egy nappal derült ki, hogy mégsem indulhat. Nemcsak ő nem, hanem semmilyen külföldi.

„Ma hajnalban sokkoló e-mailt kaptam az Ultra Gobi szervezőitől: nem mehetnek külföldi futók a versenyre, a katonaság lezárta a verseny területét a külföldiek előtt.”

Szomorú hangvételű Facebook-posztban értesítette Lubics Szilvia ultrafutó a követőit, hogy mégsem indul a következő napokban megrendezésre kerülő Ultra Góbin. Az indoklás szerint a katonai és az állambiztonsági szervek úgy gondolják, a verseny területén tartózkodó külföldiek veszélyeztetik a nemzetbiztonságot.

„A döntés visszavonhatatlan. Ennek értelmében sem a sportolók, sem a verseny szervezésében, lebonyolításában közreműködők, sem a média külföldi munkatársai nemkívánatos személyekké minősültek. A versenyt megtartják, de csak a kínai sportolók részére.

Nehezen találom a szavakat a helyzet értékelésére, hisz rengeteg munkát, energiát fektettem bele a felkészülésbe, rengeteg segítséget kaptam támogatóimtól, barátaimtól és most egyik pillanatról a másikra elveszni látszik minden.

Egyelőre képtelen vagyok megfogalmazni mindazt, amit érzek, de a lényeg, hogy számomra érthetetlen és felfoghatatlan, hogy 2019-ben nem engednek be sportolókat egy országba, vagy annak egy tartományába. Köszönöm a támogatásotokat!”

Lubics néhány hete jelentette be, hogy indul a 400 kilométeres Ultra Gobi 400-on. A verseny egyetapos, azaz egyben kell teljesíteni, útvonaljelölések nélkül. A csalódottsága érthető: a háromgyerekes fogorvos élete legnagyobb kihívásaként hivatkozott a versenyre, ahova még a héten indult volna.

12 óra után mindenkit elnyel a sivatag – Élete legnagyobb kihívására készül Lubics Szilvia ultrafutó

Futása jótékony célt is szolgált: az ultrafutónő az Uniqua Biztosítóval karöltve készült a versenyre a Cherrisk CherryGo applikáció segítségével, melynek célja, hogy virtuális cseresznyéket gyűjtsünk, melyeket aztán vagy a saját biztosítási díjunk csökkentésére, vagy egy jótékony célra fordítják; a Lubiccsal való együttműködés keretében a Bátor Tábort lehetett támogatni biciklizéssel, futással vagy sétálással, de cseresznyét kapunk az után is, ha nem nyomkodjuk a telefonunkat vezetés közben.

Borítókép: Orbital Strangers

 

„Kiélvezem, ami van, és keményen dolgozom, hogy legyen.”