Üzlet

Kiszorítják a nyugatiak a Huawei-t? Mosolyognak, amikor 110 millió kínai pattan 5G-re

Forbes
2020. július 07. 3 perc olvasás

Az amerikai szankciók hatására Nagy-Britanniában is veszít a pozíciójából a Huawei. Mindenképpen szeretnék megelőzni, hogy a világ legnagyobb mobilgyártója piacvezetővé váljon az 5G hálózatok terén, közben Kína építkezik a hazai piacán– írja elemzésében BBC.

Miközben az Egyesült Államok biztonsági okokra hivatkozva évek óta igyekszik kizárni a kínai vállalatot az 5G-hálózatfejlesztésekből, egyre több országot is megpróbál rávenni, hogy kövesse a példáját.

Kínán kívül csak az Ericsson és a Nokia képest 5G hálózat kialakítására, ami sokakat aggaszt, mert a kínai céget többször vádolták adatokkal való visszaéléssel.

Boris Johnson korlátozásokkal ugyan, de szerepet biztosított volna a Huawei-nek a jövőbeli 5G-fejlesztésekben, januárban az Egyesült Királyság bejelentette, hogy beengedi a Huawei-t, most azonban fordult a kocka.

Miután az Egyesült Államok májusban újabb szankciókat vezetett be a cég ellen, Nagy-Britannia visszatáncolhat a Huawei-jel kötött megállapodásától. A brit kormány már kockázatos beszállítónak tartja a kínai vállalatot. A Huawei mindig határozottan tagadta, hogy technológiája kémkedésre használható.

Magyarországon 2019 októberében a Vodafone Huawei-eszközökkel indította az első kereskedelmi 5G szolgáltatást. A Direkt 36 értesülései alapján a Vodafone több olyan központi döntést is hozott, ami a jövőben korlátozhatja a Huawei-technológia arányát, stratégiailag fontos és érzékeny eszközök esetén megtilthatja, hogy a kínai cég legyen a beszállító. Szintén a Direkt36 értesülése, hogy

a Telenor vezetése azonban a Huaweit preferálná a magyarországi 5G hálózat kiépítésére. Az oknyomozó oldal úgy tudja, hogy ezt az álláspontot a kisebbségi tulajdonos magyar állam sem ellenzi. *

A külföldön bekövetkező sorozatos bizalomvesztések és szankciók nem vették el a fejlesztésektől és a terjeszkedéstől a kedvét a mobilgyártónak, a cég erősen ráfordult a kínai piacra.

Míg a nyugati országok aggódnak az 5G technológia egyik legfontosabb fejlesztője miatt, addig Kína tovább folytatja az 5G bevezetését.

Október 31-én a kínai távközlési társaságok több mint 50 kínai városban indítottak 5G szolgáltatásokat, létrehozva a világ egyik legnagyobb 5G hálózatát.

A kínai Információs Minisztérium állítása szerint mindössze 20 nap alatt az ország több mint 800 000 előfizetőt regisztrált. Az elemzők azt jósolják, hogy Kínának 2020 végére 110 millió 5G-felhasználója lesz.

A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója önvezető autók fejlesztésére is használja az 5G technológiát. A fejlesztők szerint az 5G lehetővé teszi az autók számára, hogy pontos képet készítsenek arról, mi zajlik körülöttük, miközben más járművekkel, jelzőlámpákkal és érzékelőkkel kommunikálnak útközben.

*UPDATE 19.54: A cikket megjelenése után helyesbítettük. Az eredeti verzióban tényszerűen állítottuk, hogy a Telenor a Huawei-t preferálja és hogy ez ellen az állami tulajdonosnak sincs kifogása. A valóságban ez a Direkt36 értesülése piaci és diplomáciai források alapján, a Telenor kiválasztási folyamata még zajlik. A hibáért az értintettek és az olvasók elnézését kérjük!