Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kisgyermekes anyukáknak indítanak programozóképzést, sőt, helyben bölcsi is jár hozzá

Miközben az anyukák programozni tanulnak, a másfél és 4 év közötti gyerekekre helyben vigyáznak a bölcsődében.

Hiánypótló képzést indít az Academy4Moms és a Green Fox Academy: másfél és négy éves korú gyerekeket nevelő anyukáknak tanítanak programozást, miközben a gyerekekre helyben vigyáznak. A képzést Utasi-Peszlen Rita, az Academy4Moms alapítója és Bárdos Kristóf, a Green Fox Academy társalapítója közösen állították össze.

A kisgyerekes anyukák sokszor hiába szeretnének dolgozni, nem találnak olyan munkahelyet, ahol elég rugalmasak a körülmények, így nem tudják összeegyeztetni a munkát és a családot.

A KSH adatai szerint 2017 decemberében a magyarországi foglalkoztatottak csupán 4,6 százaléka dolgozott részmunkaidőben. Ez a szám messze elmarad az Európai Uniós átlagtól (19,4 százalék), nem is beszélve Hollandia csaknem 50 százalékáról. Pedig a rugalmas munkaidő nagyban elősegíti az anyukák és apukák munkaerőpiaci érvényesülését.

A munkaerőpiacról közben már most húszezer informatikus hiányzik, a szektor munkaerőhiányára pedig több vállalkozás is ráérzett, és fizetős programképzéseket kínálnak.

Az IT-szektorban működő cégeknél a munkabeosztás pedig sok esetben éppen ilyen rugalmas, ezt ismerte fel az Academy4Moms alapítója, amikor megkereste a Green Foxot ötletével.

A kisgyermekes anyukák munkaerőpiacra segítése nem példa nélküli kezdeményezés: korábban megírtuk, hogy például a Loffice közösségi irodával egybekötött bölcsődei szolgáltatásokat is kínál. Ezzel a céllal jött létre az Academy4 Moms is, ahol az anyák új szakmát tanulhatnak, miközben a gyermekeik fejlesztő foglalkozásokon vehetnek részt.

Utasi-Peszlen Rita maga is karrierváltó, HR-esből lett bölcsődetulajdonos kisfia születése után. De nem elégedett meg ennyivel, arra gondolt, hogy más anyukáknak is szívesen segítene szülés után visszatérni a munka világába. Korábbi HR-tapasztalatai alapján tudta, milyen kihívásokkal néznek szembe a munkaerőpiacra szülés után visszakerülő nők, anyaként pedig azt is megtapasztalta, hogy milyen nehéz megfelelő napközbeni felügyeletet találni a gyerekek számára.

Úttörő projekt Budapesten: bölcsőde a közösségi irodában

A képzésről

A tanfolyam teljes ideje tíz hónap, de ennek az első hónapjában felzárkóztató angollal indítanak. A programozással összesen kilenc hónapot foglalkoznak, és három modulból épül fel.

Az első modulban, heti 3×3 órában a programozás alapjait lehet elsajátítani. A második az úgynevezett orientációs modul, amikor már heti 5×3 órában egy kiválasztott technológiában, programnyelvben mélyedhetnek el jobban a résztvevők.

A képzés utolsó része pedig egy hét hetes projektfeladat, amikor már egy konkrét projekten dolgoznak a programozójelöltek. Ekkor napi nyolc órában ott kell lenni a képzésen, mintha főállásban dolgoznának, de

a gyerekek szempontjából viszont ez sem jelent gondot, hiszen ugyanazon a helyen, a képzéshez igazítva biztosítják a kicsik bölcsődei ellátást.

A jelentkezők több fizetési konstrukció közül választhatnak, és lehetőségük van a limitált számban elérhető részösztöndíjak megpályázására is.

Borítókép: Academy4Moms

Oszd meg!