Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Úttörő projekt Budapesten: bölcsőde a közösségi irodában

A kisgyermekes szülők nagyon is motiváltak – viszont Magyarországon a lehetőségek hiánya mellett sokszor terük sincs dolgozni. A Loffice most erre nyújtana megoldást: Magyarországon elsőként egyesíti a közösségi irodát és a bölcsődei funkciókat. 

Gyerekbarát munkanappal és szakmai programokkal indul a Coworkid, a közösségi irodák családbarát megfelelője. A kisgyermekes szülők munkalehetőségeinek javításáért a Loffice csapata Magyarországon úttörőnek számító modellt dolgozott ki: a Coworkid projekt a megváltozott munkaerőpiaci helyzetre és a technológiai fejlődés támasztotta kihívásokra reagál – tudatták a kezdeményezés elindítói szerkesztőségünkkel.

Csaknem 10 éves piaci jelenléttel a háta mögött indítja el a Loffice csapata Coworkid programját, amely

a kisgyermekes szülők foglalkoztatását segíti, egyesítve a közösségi irodát a gyermekmegőrzéssel.

A program pilot fázisa olyan havi rendszerességgel megrendezett próbanapokkal indul, melyeket szakmai események és találkozók egészítenek ki. A cél egy külön szolgáltatást elindítani, ami a kisgyermekes, dolgozni vágyó szülőknek nyújt megoldást, a mostani pilot szakasz ehhez ad majd fontos tapasztalatokat. Egészen konkrét és határozott távlati céljai vannak a Loffice-nak ezen a területen.

Nemcsak irodát adnak a kisgyermekeseknek

A Coworkid egy közösségi iroda a felnőttek részére és egy haladó szellemiségű napközi a gyerekek igényeire szabva. Ez a koncepció rugalmas irodamegoldást kínál szabadúszók, egyéni vállalkozók és CSED-en, GYED-en és GYES-en lévő alkalmazottak számára egyaránt. De a Coworkid nem csak egy tér. Kifejezetten részmunkaidős állásokra fókuszáló munkaerő-közvetítést, azok számára pedig, akik szakmát váltanának, technológiai irányú átképzéseket indít, ezzel támogatva a családalapítást követő munkaerőpiaci visszatérést.

A koncepciót a világ számos részén sikerrel alkalmazzák. A német Rockzipfel és juggleHUB, az amerikai WeWork és Collab & Play vagy a brit Third Room már évek óta várják azokat a szülőket, akik számára fontos, hogy gyermekük biztos kezek között, kreatívan tölthesse idejét, míg ők munkájukat végzik. A nemzetközi mintákat alapul véve a Loffice-t alapító testvérpár, Klementz Kata és Panni először 2012-ben, bécsi irodájukban kaptak állami támogatást a modell üzleti tervének kidolgozására. A pozitív reakciókat és több évnyi tapasztalatukat felhasználva elérkezettnek látták az időt, hogy az ötletet bevezessék a magyar piacra is. Munkájukat Szablár Andrea segíti, aki kétgyermekes anyukaként hasznosítja multinacionális cégeknél szerzett tapasztalatait.

A Loffice közösségi iroda alapítói: Klementz Kata és Panni. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

A Loffice közösségi iroda alapítói: Klementz Kata és Panni. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

A projekt előkészítő fázisában a Loffice csapata a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira és saját felméréseire támaszkodva állapították meg a kisgyermekes munkavállalók valós igényeit.

A KSH adatai szerint 2017 decemberében a magyarországi foglalkoztatottak csupán 4,6 százaléka dolgozott részmunkaidőben. Ez a szám messze elmarad az Európai Uniós átlagtól (19,4%), nem is beszélve Hollandia csaknem 50 százalékáról. Pedig a rugalmas munkaidő nagyban elősegíti az anyukák és apukák munkaerőpiaci érvényesülését.

A kisgyermekes szülők nagyon motiváltak

Ezt támasztja alá a Loffice 2017 szeptemberében végzett fókuszcsoportos felmérése is. A megkérdezettek válaszaiból az derült ki, hogy a kisgyermekes szülők nyitottak a legújabb technológia készségek elsajátítására, flexibilisek, motiváltak és tenni akarnak a társadalmi izoláció és gazdasági ellehetetlenedés ellen. A munka és karrier összeegyeztetése érdekében sokkal hatékonyabban, kitartóbban dolgoznak, mint gyermektelen kollégáik. Ehhez viszont elengedhetetlen a rugalmas időbeosztás és gyermekük biztonságos elhelyezése.

A Coworkid projekt 2018. március 27-én, egy nyílt közösségi munkanappal egybekötött szakmai eseménnyel indul.

Ezen a napon a Loffice-ban minden érdeklődőnek lehetősége nyílik kipróbálni a modell nyújtotta lehetőségeket. Amíg a szülők a coworking munkatérben dolgoznak vagy a szakmai eseményen vesznek részt, addig gyerekeikkel szakképzett pedagógusok foglalkoznak.

Mi lesz a pilot után?

A Coworkid pilot fázisa a jelenlegi Loffice HQ-ban, a Paulay Ede utca 55. szám alatt valósul meg, havi rendszerességgel megrendezett családbarát közösségi munkanapokkal és szakmai programokkal. “A Coworkid második fázisát, az állandó jelleggel üzemelő családbarát közösségi irodát a VIII. kerületben fejlesztés alatt álló, új Loffice-ban tervezzük megvalósítani, amely 2019-ben nyit majd” – mondta el Klementz Kata a Forbes.hu-nak. A Salétrom utcában üzemeltetett irodájukat – itt működik a Werk Akadémia is például – fogják kibővíteni 2000 négyzetméterrel, “a modern kor követelményeinek megfelelő, menő és új egységgel”.

A pilot felvonás részeként szervezett szakmai programok és a hozzá kapcsolódó közösségi munkanapok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A Coworkid szolgáltatás később – természetesen – fizetős lesz. A díj két részből fog összetevődni: az összes többi Loffice-irodában használt bérleti díjból, és erre jön rá majd a gyerekfelügyelet ára. Utóbbi attól is függ, milyen állandó szakmai partnert találnak majd a feladatra – egyelőre nincs leszerződött partner, de több szervezettel is tárgyalnak.

Ezek tehát a távlatok, az első alkalom a hó végén lesz a Paulay utcában. A reggeli kerekasztalban olyan meghatározó szervezetek elismert szakemberei osztják meg személyes tapasztalataikat a kisgyerekes szülők munkaerőpiaci helyzetét és lehetőségeit illetően, mint az ELTE Babalabor, a GE, a Google, a GreenFox, a KPMG vagy a McKinsey & Co. tanácsadócégek – a beszélgetést Winkler Nóra vezeti.

“Hisszük, hogy bárki lehet jó szülő, miközben sikeres a munkájában is. Teret és szakmai programot adunk a kisgyermekeseknek, hogy kiteljesedhessenek anélkül, hogy bűntudatot éreznének szülői kötelezettségeik elhanyagolása miatt. Azon dolgozunk, hogy ne kelljen választaniuk család és karrier között, mivel a magánélet és munka közötti harmónia megteremtéséhez nem elegendő egy jól kiépített infrastruktúra – célunk egy inspiráló, támogató és segítőkész közösség létrehozása” – emeli ki Klementz Kata, a Loffice társalapítója.

Az első workshopra és próbanapra ITT lehet regisztrálni.

A borítóképen Szablár Andrea, Klementz Kata és Klementz Panni, a Coworkid elindítói. Fotó: Esterházy Marcell. 

Oszd meg!