Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kínában vásárolt alkatrészekből, saját maga rakta össze az Iphone-t

Az Iphone mágikus fekete doboznak tűnik, valójában viszont egész könnyen összerakható. És beszerezhető hozzá minden. Kínában.

Scotty Allen szoftvermérnök és alapító, folyamatosan utazik, új projekteket és élményeket keres. Amikor először Sencsenbe, a kínai Szilícium-völgybe érkezett, elmerült a híresen drága gyártóiparban, hogy megépítse saját prototípusait – írja a Forbes.com.

Az ötlet az volt, hogy ott az alkatrészekhez, szolgáltatásokhoz és tudáshoz is hozzáfér, így bármit meg tud építeni, amit csak szeretne. Lenyűgözte, amit ott talált, úgyhogy másfél évig utazgatott még Kínába. Aztán valakitől kapott egy ötletet: építsen meg egy Iphone-t azokból az alkatrészekből, amiket a város elektronikai piacán, Huaqiangbei-en be tud szerezni.

Egy ideig nem történt előrelépés a projektben, de aztán úgy döntött, tényleg megcsinálja, és az egészet videóval dokumentálja a Youtube-on. A videóból nemcsak az derül ki, hogyan szerezte be az alkatrészeket, hanem az is, hogyan működik a telefon és mit hol kell keresni a piacon.

A projekt népszerűsége őt is meglepte, videója ma már több mint 8 millió megtekintésnél jár. A videó még áprilisban készült, de a Forbes.com most több dologról is megkérdezte Allent. Például, hogy mi volt a legnagyobb kihívás: a válasz talán meglepő, nem technikai, a legnagyobb problémát az jelentette, hogy nem beszél kínaiul.

Ezért a vásárlásokban néha az angolul beszélő kínai barátai segítették, de legtöbbször ő maga kommunikálta az eladókkal, azzal a pár kínai szóval, amit ismer. A nyelvi határok ellenére nagyon segítőkésznek találta az eladókat, például az egyik vásárlásnál meg tudták beszélni, hogy kapjon az alkatrészre három nap garanciát, voltak is vele problémák, és amikor visszavitte, nemcsak érvényesíteni tudta, hanem arra is figyelt, hogy a megfelelőt kapja helyette. Sőt, az eladók azt is elmondják, ha valami szerintük nem jó minőségű vagy nem eredeti. Külön kellett meggyőznie őket, ha mindenképpen azt az alkatrészt szerette volna.

Magát a telefont összerakni végül könnyebb volt, mint gondolta volna. Amikor elkezdte a projektet, úgy gondolt a telefonra, mint mágikus fekete dobozra, amit az átlagfelhasználó nem tud összerakni. De aztán nem volt nehezebb dolga, mint egy asztali számítógépet beüzemelni, csak kisebbek az alkatrészek. Az összerakáshoz a legtöbb információt a híres összeszerelő oldalról, az ifixit.com-ról szedte.

Mielőtt elkészült a videó, nem volt biztos benne, hogy a geekek komolyan veszik majd a videóját, mert nem szó szerint mindent a nulláról csinált meg, de felesleges volt az aggodalma: nagyon pozitívan fogadták a dokumentációját. Ami nem csoda: bár keményen dolgozott rajta, ahogy halad vele, végül nagyon egyszerűnek tűnik a folyamat – a végén még azt is megállapítja, hogy az Apple mérnökeinek sikerült olyan eszközt fejleszteniük, ami könnyen darabokra szedhető, javítható és újra összerakható.

Allen most egy másik telefonos projekten dolgozik Sencsenben, és a videók készítését is folytatni akarja, amik egyszerre szólnak “kalandról, utazásról és technológiáról”.

Oszd meg!