rövid hír

Mikor bedugták, füstölni kezdett – így küszködtek a magyar kórházak a kínai lélegeztetőgépekkel

Forbes
2021. december 21. 3 perc olvasás

Több kórházban is meghibásodtak a Kínából vásárolt lélegeztetőgépek, például füstölni kezdtek vagy eleve beüzemelni sem tudták őket – derül ki a Direkt36 kutatásaiból.

A Szijjártó Péter vezette Külügyminisztérium a 2020 tavaszán kezdett felkutatás után végül körülbelül 300 milliárd forintot költött 16 ezer lélegeztetőgép beszerzésére Kínából, mindezt maláj, kínai, magyar vagy szlovák hátterű cégeken keresztül.

A Külügyminisztérium szerint a lélegeztetőgépekért akkoriban „elképesztő verseny folyt, nem lehetett piaci árakról és körülményekről beszélni, ebben a versenyben azonban Magyarország helyt állt”.

A megkötött szerződéseket a kormány már korábban nyilvánosságra hozta, ezek sokszor súlyosan előnytelenek és elnagyoltak voltak:

  • a magyarok szinte mindig előre fizettek;
  • az eladók sok esetben csupán Hong Kong, Peking vagy Sanghaj repteréig voltak hajlandók leszállítani a becsomagolt gépeket;
  • csak néhány napig fogadtak el reklamációt, lényegében kizárva, hogy a termékekről használat közben derüljön ki, ha valami hibájuk vagy hiányosságuk van.

Inkább előkapnak egy másikat

A Direkt36 kórházi és lélegeztetőgépekkel foglalkozó forrásai szerint a kórházakba 2020 novembere óta kiszállított több mint 3000 kínai lélegeztetőgépből sok még ma is a kórházak raktáraiban áll.

Amikor valamelyik készülék meghibásodik, több esetben meg sem javíttatják, inkább elővesznek egy másikat a készletből.

A cikkből az is kiderül, hogy a kormány alig talált céget, ami hajlandó volt vállalni a megvásárolt lélegeztetőgépek üzembe helyezését és karbantartását: a hazai szakemberek közül senki nem ismerte a kínai modelleket, problémás volt az alkatrész-utánpótlásuk is, a csatlakozók pedig sokszor nem voltak kompatibilisek az itthoni kórházakban használatosakkal.

Az élethez és egészséghez való jog jegyében

A fentieken túl volt kórház, konkrétan a Dél-pesti Centrumkórház, ahol egy éve még a készülékek üzembe helyezésével sem boldogultak, méghozzá a hiányzó átalakítók és a nem kompatibilis csatlakozók miatt.

Egy másik, dunántúli kórházban, mikor hálózatra csatlakoztatták a gépeket, abban a pillanatban több is füstölni kezdett a leggyakrabban használt, VG70-es típusúakból.

Az ez utóbbit gyártó, kínai Aeonmed a tavalyi év óta egyébként háromszor is kiadott sürgős biztonsági figyelmeztetést terméke szoftverhibái és hibás kezelési útmutatója miatt, csakhogy ezek mindössze a nyugat-európai egészségügyi hatóságok honlapjain lelhetők fel.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, ahol a műszerek meghibásodásait tartják nyilván, végül elutasította a Direkt36 közérdekű adatkérését:

szerintük az „élethez és egészséghez való jogot” csorbítaná, ha információt közölnének a lélegeztetőgépekről.

A teljes cikk a Telexen olvasható. Kapcsolódó cikk a Forbes.hu-n:

Borítókép: Mass Ventil