Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Kínában már a közlekedési lámpákhoz sincs mindenhol elég áram, a gazdaság lassulását várja a piac

Az Evergrande lehetséges bedőlése csak fokozza a problémákat, miközben a környezetvédelmi szabályok, valamint a dráguló szén és földgáz már nemcsak a gyárak, de a lakosság energia-ellátásában is kimaradásokhoz vezet.

Az eddig 2021-re előrejelzett 8,2 százalékosra kínai gazdasági növekedés helyett 7,8 százalékosra változtatta várakozásait a Goldman Sachs – írja a BBC. A GS nem az első pénzügyi óriás, amely pesszimistább lett az utóbbi időben az ázsiai ország kilátásaival kapcsolatban. Múlt héten például a japán Nomura pénzügyi holdingtársaság fél százalékponttal csökkentette várakozásait, 7,7 százalékra. A Morgan Stanley és a China International Capital Corporation szintén borúlátóbb jóslatokkal állt elő.

 A Goldman Sachs és a többi pénzügyi szereplő pesszimizmusának oka, hogy a vállalat szerint az utóbbi időben Kínában tapasztalt energia-ellátási problémák az ország gyárainak akár 44 százalékában is megakaszthatták a termelést hosszabb-rövidebb időre.

De miért van Kínában energiahiány?

Részben egyes környezetvédelmi szabályok szigorodása, részben pedig a világszerte emelkedő szén és földgázárak okoznak gondot a világ második legnagyobb gazdaságában.

Ahogy arra a G7 cikke felhívta a figyelmet, egyes tartományokban az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó központi szabályoknak csak úgy tudnak sokan megfelelni, ha korlátozzák az üzemek ellátását, míg máshol a szén és földgáz árának növekedése akadályozza azok beszerzését, így az erőművek nem tudnak elegendő áramot termelni.

Szénerőmű Tiencsinben Fotó: Shubert Ciencia / Wikimedia

A kínai gyárak energia-ellátásának akadozását nem kizárt, hogy Európában is megérezzük majd: sok üzemben ugyanis éppen nyugati exportra folyik a termelés.

Miközben a BBC által megszerzett dokumentumokból kiderül, hogy az ország északi részének legnagyobb kikötőjében, Tiencsinben előfordul, hogy a daruk sem működnek az áramkimaradások miatt, a vállalatok mellett egyes tartományokban már a lakosság is szembesül a gondokkal.

Liaoning, Dzsilin és Hejlongdzsian tartományokban a közösségi médiában sokan panaszkodtak a fűtés akadozására, de állítólag az is előfordult, hogy a közlekedési lámpák sem működtek.

Mindezen gondokat csak tetézi az ingatlanpiaci óriás Evergrande lehetséges bedőlése, amelyről a Forbes.hu-n is több cikk jelent meg az utóbbi napokban.

Nagy a baj, tényleg az összeomlás szélén inoghat a kínai óriás

Borítókép: Pxhere


Oszd meg!