Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kimenekülhet-e a botrányból az Uber?

Megfenyegetett alkalmazottak, szexuális zaklatás – van gond bőven.

Egyre szaporodnak a negatív hangvételű beszámolók az Uberen belül uralkodó állapotokról. A Völgyben eddig is pusmogtak róla, de a bilit csak nemrég borította ki egy egykori alkalmazott, aki decemberben jött el a cégtől, és blogposztot írt az ott töltött egy év furcsaságairól, és az elszenvedett szexuális zaklatásokról- Most pedig a New York Times közölt egy cikket, amiben azt állítják, hogy 30 jelenlegi és egykori dolgozóval beszéltek és ez alapján igen sötét kép rajzolódik ki a vállalat úgynevezett cégkultúrájáról.

Állítólag a belépéskor el kell köteleznie magát az alkalmazottnak a cég alapértékei mentén, amiben benne van az is, hogy a legjobbak jutnak csak előre – ezt pedig sokan úgy értelmezik, hogy másokon átgázolni egyáltalán nem erkölcstelen.

uber-1500x1000

A cég 70 országban van jelen, piaci értéke 70 milliárd dollár

Susan Fowler, a blogposzt szerzője azt írta a posztjában, hogy a cégen belül lényegében farkastörvények uralkodnak, mindenki próbálja aláásni a felettesének a tekintélyét, hogy megkaparinthassa a munkáját.

Említik, hogy egy menedzser egy céges csapatépítőn fogdosta az egyik beosztottjának mellét, egy másik vezető beosztású munkatárs homofób megjegyzéseket tett egy meetingen, egy harmadik pedig megfenyegetett egy rosszul teljesítő alkalmazottat, hogy szétveri a fejét egy baseball-ütővel. Ha valaki jelezte a problémát a HR-osztálynak, akkor sem történt semmi, az igazán nagy kutyák védve voltak a következményektől.

A botrány kipattanása után a cég vezetője, Travis Kalanick azonnal vizsgálatot indított, és bocsánatot kért az alkalmazottaktól, amiért engedte elharapózni a dolgokat a cégnél. Szakértők mellett meghívta az igazgatótanácsba Ariana Huffingtont (író, újságíró, üzletasszony), aki szerint a cégnek abba kéne hagynia azt a szokását, hogy „zseniális seggfejeket” vesz fel.

Nemrég egy másik balhé is kipattant, amikor Trump aláírta a korlátozó rendeletet a menekültek beengedéséről az országba, akkor New York taxisai szolidarításból sztrájkolni kezdtek – az Uber pedig azonnal lecsapott a lehetőségre, és reptéri transzferekkel kezdte magát hirdetni. 200 ezer dühös felhasználó törölte az alkalmazást a telefonjáról, ráadásul egy virális kampány is indult ellenük. Kalanick, hogy csillapítsa a feszültséget, lemondott posztjáról Trump tanácsadói trösztjében (tag például Elon Musk is), és lemondta tervezett látogatását a Fehér Házban.

 

 

Oszd meg!