Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kártyavár (House of Cards). Fotó: Netflix

Kevin Spacey-nek közel tízmilliárd forintot kell fizetnie a miatta kidobott House of Cards részekért

Az ellene felröppent zaklatási vádak hatására kitették a sorozat akkor forgó évadából, csakhogy ezzel kukázni kellett az addigi munkálatokat is. Az ezzel okozott károkat kell most megtérítenie a színésznek.

Döntőbírói utasításra kell Kevin Spacey-nek és cégeinek (M. Profitt Productions és Trigger Street Productions) közel 31 millió dollárt (átszámítva körülbelül 10 milliárd forintot) fizetnie a Kártyavár (House of Cards) című Netflix-sorozat mögött álló MRC produkciós cég részére, amiért a színész-producer szerződést szegett a cég szexuális zaklatással kapcsolatos szabályainak meghágásával – írta meg a Variety.

Az MRC még 2017-ben vált meg Spacey-től, amikor a kétszeres Oscar-díjas színészt többen is szexuális zaklatás vádolták meg. Az akkor vele forgó évad munkálatait leállították, az utolsó, 2018-ban bemutatott évad végül már az ő színészi és produceri hozzájárulása nélkül készült el. A félbeszakadt forgatás miatt az MRC már 2019 óta harcol a kártérítésért, csakhogy viszontkeresetében Spacey helytelen szerződésbontásra és a szerződésben foglalt „pay or play” záradék megszegésére hivatkozott. (A „pay or play” lényege, hogy a gyártó akkor is kifizeti a színészt, ha időközben úgy dönt, mégsem tart igényt a munkájára.)

A választott bíróság végül Spacey ellen ítélt: a közel 31 millió dollárból 29,5 millió a forgatás kártérítését, a maradék közel 1,5 millió többek között az ügyvédi díjazást foglalja magában.

#metoo

Spacey az elsők között volt Hollywoodban, akit a Harvey Weinstein producer körüli, 2017-ben kirobbant szexuális zaklatási botrányok után annak az évnek a novemberében szintén zaklatással vádoltak meg. Akkor a CNN cikkezett több, a forgatásról származó forrása alapján arról, hogy a Kártyavár főszereplője, egyben vezető producere, toxikus munkakörnyezetet teremtett, sértő megjegyzésekkel élrt, a stáb fiatal férfi tagjait pedig fogdosta is.

Az MRC előtte nem tudott az ebben a cikkben leírtakról, de utána rögtön felfüggesztették Spacey-t. Belsős vizsgálat indult ellene, majd szerződést bontottak vele és kiírták karakterét, Frank Underwoodot a sorozatból, pedig akkor a hatodik évad legtöbb forgatókönyve már elkészült, két epizód pedig gyártás alatt állt.

Spacey kirúgása miatt végül elölről kellett kezdeni a munkálatokat, az eredetileg tervezett 13 epizód helyett pedig végül egy nyolcrészes záró évad készült el.

Az MRC-ügy mellett Spacey első megvádlója, Anthony Rapp színész tavaly perelte be a színészt a szövetségi bíróságon. Ebben a perben még nem született ítélet, több másik ügyben viszont menet közben ejtették a színész elleni vádakat.

Spacey ennek ellenére is nemkívánatos személy lett a filmiparban: a 2017-2018-as díjszezonra időzített A világ összes pénzében a vádak után Ridley Scott rendező szinte az utolsó pillanatban forgatott újra minden Spacey-jelenetet az idén elhunyt Christopher Plummerrel, és most nem más, mint a spagettiwestern neves képviselője, Franco Nero rendezésében, a L’uomo che disegnò Dio című filmben lesz csak hosszú évek után újra látható.

Ez utóbbit leszámítva évek óta csak a saját Youtube-csatornájára néha feltöltött, nem kicsit kényelmetlen videókban láthatjuk.

Címlapkép: Kártyavár (House of Cards). Fotó: Netflix

Oszd meg!