Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Szputnyik V vakcinával oltanak a Semmelweis Egyetemen.

Kettészakadt a régió az orosz vakcina használatával kapcsolatban

Lengyelország bírálja, a románok sem kérnek belőle, Csehország, Horvátország és Ausztria megengedőbb, Magyarországon és Szerbiában már oltanak vele. 

Zuzana Čaputová szlovák államfő közölte, hogy nem fogja népszerűsíteni olyan vakcinák tömeges alkalmazását, amelyek nem mentek át az európai uniós regisztrációs eljáráson, de tiszteletben fogja tartani azoknak a polgároknak az akaratát, akik az orosz Szputnyik V mellett döntenek – írja az MTI.

Véleménye szerint az orosz vakcina alkalmazása egyfajta lemondás az egészségügyben elfogadott szabályokról, amelyek a biztonságot garantálják. Mindeközben Igor Matovič miniszterelnök személyesen fogadta az első orosz vakcinaszállítmányt a kassai repülőtéren.

Szlovákia eddig kétmillió adag koronavírus elleni orosz vakcinát vásárolt.

Versenyfutás az idővel

Csehország támogatná a Szputnyik V-tel és a kínai Sinopharmmal való oltást is, ugyanakkor Jan Hamáček miniszterelnök-helyettes elismerte, hogy az Európai Unió által nem engedélyeztetett vakcinák kizárólag a polgárok kérésére szabad oltani. Az EU tagországai vészhelyzet esetén saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy külön enegedélyt adjanak vakcináknak.

A nyugati szérumgyártók kapacitásproblémái miatt egyelőre kevesebb oltóanyag érkezik az EU-s közös beszerzésből (áprilisban lehet áttörés), a tagállami kormányok a harmadik hullám miatt komoly nyomás alá kerültek, hogy felpörgessék az oltóprogramjaikat. Kapacitásgondjai az oroszoknak és a kínaiaknak is van, de így is nagyságrenddel többet tudnak szállítani. Ezért döntenek egyre többen a kínai és az orosz oltás mellett. 

Horvátország februárban tárgyalni kezdett az orosz vakcina beszerzésével kapcsolatban, március 2-án pedig hajlandóságát fejezte ki a vásárlással kapcsolatban – írja a horvát sajtó.

Múlt héten váltott ki komoly visszhangot Lengyelország állásfoglalása, amelyben kijelentették,

nem ismerik el hivatalos oltásként a kínai és orosz vakcinákat.

Kérdés, hogy mi történik akkor, ha EU-s szinten jobban elterjed ez a két oltás. 

A kínai vakcina itthon felpörgette az oltási programot 

A román miniszterelnök, Florin Citu kijelentette, hogy nem fognak Oroszországtól vakcinákat vásárolni, továbbra is a Pfizer, a Moderna és az Astrazeneca vakcinájában bíznak. Magyarországon és Szerbiában január óta már oltanak a Szputnyik V-tel és a héten a Sinopharmmal sikerült felpörgetni az oltási programot. Az oltóanyagokat a veszélyhelyzet miatt megkönnyített enegedélyeztetési eljárásban vizsgálták, ez lényegében azt jelenti, hogy csak azt ellenőrizték, hogy a leszállított anyagokban ugyanaz van-e, amit azok dokumentációja ír. Fontos megjegyezni, hogy

ugyan az EU gyógyszerügynöksége még nem engedélyezte, tudományos érvek nem szólnak sem a Szputnyik, sem a Sinopharm vakcinája ellen, a kutatók szerint mindkettő hatásos a vírus ellen. 

Borítókép: A Szputnyik V vakcinával oltanak a Semmelweis Egyetemen.

 

Oszd meg!