Üzlet

Készen állunk, hogy szükség esetén mi is hadrendbe álljunk – a Duna Medical Center folyamatosan egyeztet az Operatív Törzzsel

Fekete Emese
2020. április 02. 5 perc olvasás

A tesztelésbe egyelőre nem tervezik, hogy beszállnak, de ha szükség lenne rá, most amúgy is használaton kívüli kórházi ágyaikat átengednék a koronavírusos betegek kezelésére – mondja Bartók János, a Duna Medical Center vezérigazgatója. A magánegészségügyi intézmény egyébként több versenytársával ellentétben, ha takaréklángon is, de fenntartja a járóbeteg-ellátást, és több területen távkonzultációkat indított.

A Duna Medical Center honlapja szerint továbbra is nyitva vannak. Milyen rendelések és milyen formában zajlanak?

A legnagyobb területeken az operatív törzs aktuális iránymutatási alapján továbbra is végzünk járóbeteg-ellátást. Emellett távkonzultációkat végzünk, több mint húsz szakterületen.

Melyek a legkeresettebb szakterületek?

A nőgyógyászat és az urológia.

Műtétek vannak? Van bárki fekvőbeteg most a kórházban?

Nincsenek műtétek, így fekvőbetegünk sincsen. Ennek oka az, hogy a hatóságok útmutatásait követve az elektív műtéteket halasztottuk. Háttérintézményeink is a koronavírus elleni feladataikra koncentrálnak, így őket is tehermentesítjük ezzel. 

Felmerült-e, hogy – például a Budai Egészségközponthoz hasonlóan – a Duna Medical is járványkórházzá alakuljon? Tettek ilyen fejalánlást a kormánynak?

Felajánlottuk a segítségünket a járvány elleni védekezéshez, és egyeztetéseket is folytattunk a hatóságokkal. Készen állunk arra, hogy szükség esetén mi is „hadrendbe” álljunk, de most még nincs erre szükség. Folyamatosan tájékoztatjuk a hatóságokat a rendelkezésünkre álló eszközökről és erőforrásokról.

Történt-e bármilyen eszközfelmérés az Operatív Törzs részéről? Számba vették-e például a lélegeztetőgépeket, maszkokat, egyéb eszközöket? 

Folyamatosan kapcsolatban állunk a hatósággal, és az elvárásaik szerint rendszeresen egyeztetünk. 

Mit jelent az pontosan, hogy szükség esetén készen állnak, hogy hadrendbe álljanak? Például hány ágy mozgósítható elvileg a kórházban?

Mivel jelenleg nem műthetünk, így nem használjuk a lábadozó részlegünket sem. Ha szükség van rá, akkor 2 műtőnk és az öt betegszobában a 13 ágyunk használható betegellátásra, de intenzív terápiára nem. Az itt található felszerelések a szükségletek szerint szintén felhasználhatóak.

Bartók János vezérigazgató, Duna Medical Center (Fotó: Orbital Strangers/archív)

A koronavírus-tesztelésbe a Duna Medical nem tudna beszállni? Mi az akadálya, hogy több magánintézmény, például a DMC is végezzen magánúton tesztet?

Mivel intézményünkben folyamatos a járóbeteg-ellátás, pácienseink védelmében a Duna Medical Center területére COVID gyanús pácienseket nem engedünk be. A PCR és az IgG/IgM tesztelést így csak tünet- és „gyanúmentes” pácienseken tudnánk elvégezni. Emellett ezek a tesztek egy pillanatnyi állapotot mutatnak – és már sok példa igazolta, hogy gyakran az ismételt tesztek mutatták meg a pozitivitást. Emellett fontos még hangsúlyoznunk, hogy a PCR vizsgálatra csak a központilag kijelölt, akkreditált laboratóriumok vehetők igénybe. Jelenlegi álláspontunk szerint – ezeket mérlegelve – most nem végzünk ilyen teszteket. A későbbiekben a hatósági ajánlásokat teljes mértékig követve, pácienseink biztonságát szem előtt tartva fogunk a tesztek bevezetéséről dönteni.

Hogy érinti ez a több hónapos kvázi leállás a kórház pénzügyi terveit? 2017-ben 1,5, 2018-ban 2,2 milliárd forint volt az éves bevétel, a DMC épp dinamikus növekedésben volt, mint ahogy egyébként az egész szektor is. Mekkora bevételkieséssel számolnak? Ki lehet ezt az időszakot bekkelni?

A korlátozott működés természetesen érzékenyen érinti a pénzügyi terveinket, ám mi hosszú távra tervezünk – a már működő egység mellett hamarosan egy kórházat is fogunk nyitni. Mindent megteszünk azért, hogy képesek legyünk fenntartani működésünket. Ebben orvosaink és szakszemélyzetünk is támogatja a vállalatot, emellett ezért is indítottunk el olyan szolgáltatásokat, amelyek ebben az időszakban is bevételt generálnak. 

Az orvosok, ápolók munkaszervezését hogy tudják megoldani? Sokuk az állami egészségügyben is dolgozik, ahol most jóval nagyobb a leterheltség.

Gyorsan kellett adaptálódnunk az új helyzethez. Orvosaink egy része lemondta a rendelését – vagy a kora miatt, vagy mert fő munkahelyén most nagy szükség van rá. Mi ezt tiszteletben tartjuk, így jelentősen át kellett szervezni az ellátást. De megoldottuk, hogy a leginkább keresett területeken el tudjuk látni a pácienseket. 

Az interjút írásban készítettük.

Borítókép: Orbital Strangers