rövid hír

Az Alza automatás élelmiszerszállítással újít be

Forbes
2021. május 23. 2 perc olvasás

Az Alza Csehországban elkezdi az élelmiszerszállítást a csomagautomatákba. Az Alza a Magyarországon Kifli.hu néven ismert szolgáltató (szintén cseh) anyavállalatával, a Rohlikkal dolgozik együtt, vagyis annak élelmiszer házhoz szállító szolgáltatását terjeszti ki az automatáira.

A G7 számolt be arról, hogy

az Alza automatákban hűtött rekeszeket hoznak létre, amelyekben akár még fagyasztott termékeket is el tudnak helyezni, legfeljebb négy órán keresztül (amellett, hogy természetesen a raktár és az automata közötti szállítás során is hűtött marad az áru).

A szolgáltatás elég nagy pontosságot követel meg a vevőktől is, nekik ugyanis az értesítést követően három órán belül át kell venniük a csomagot.

Ide jönnek az élelmiszerek. Forrás: Alza.cz

Az 50 hűtött Alza csomagátvevő közül 20 Prágában van, de a többi 30 a nagyobb vidéki városokban található, vagyis a cégek rögtön országos szinten próbálkoznak az együttműködéssel.

A lépés jól mutatja, hogy az Alza a csomagátvevő automatáit

egy olyan logisztikai hálózati infrastruktúraként kezeli, amelynek használatát külső partnereknek is bérbe kívánja adni.

A másik oldalról is látszik az üzleti modell rugalmassága, a Rohliknak ugyanis vannak már saját átvevő pontjai, ahol egyébként 100 cseh korona (azaz 1400 forint) feletti vásárlásoknál különdíj nélkül vehetők át az élelmiszerek, de az együttműködéssel már rögtön az első körben 50 csomagautomatával bővíti ezt a lehetőséget, írta a G7.

A 2020-as online forgalmi adatok alapján Magyarország harmadik  legnagyobb e-kereskedője az Alza

892 milliós bírsággal regulázta meg az Alza.hu Black Friday-reklámait a GVH

Borítókép: Alza.cz