Fotó: Hszi Csin-ping Xi Jinping kína Forrás: Orosz Föderáció Elnöki Hivatala/Wikimedia
Üzlet

Kedvesen figyelmeztetett a kínai államfő, átrendeződik a piac

Forbes
2021. november 02. 2 perc olvasás

Komoly részvénypiaci hatása van a kínai gazdasági szemléletváltásnak. Az államfő meghirdette a közös jólét programot, máris emelkednek egyes indexek.

Épp átrendezik portfóliójukat a kínai részvénypiac szereplői: a nagy tech-cégeket „kis óriásokra”, a luxusmárkákat tömegpiaci brandekre cserélik. Mindenki igyekszik megfelelni Hszi Csin-ping kínai államfő „közös jólét” tervének.

A kínai államfő fő terve már évek óta a kínai vagyoni olló csökkentése, a kínai középosztály megerősítése. Ugyanakkor a tervnek része, hogy megregulázzák az erős kínai techvállalatokat, a jelenséggel mi is sokat foglalkoztunk.

„A kormány igyekszik a gazdaságot a körteformáról olivaformájúvá alakítani” – mondta a Reutersnek hongkongi Manulife Investment Management részvénypiaci igazgatója, Ronald Chant, utalva a két gyümölcs alakjára. Chan is beleállt a hullámba: cége már nem veszi luxusmárkák részvényeit, átnyergeltek a kínai napenergia-piacra.

A jelenségnek már jól látható jelei vannak: a kínai energiaindex 70 százalékkal emelkedett, míg az ingatlanszektor indexe – persze nem függetlenül az Evergrande sztorijától – 10 százalékkal csökkent. A techszektor cégei közül azok teljesítettel jól, amelyek hardverekkel foglalkoznak, a szoftvercégek és online szolgáltatók hátul kullognak.

A kínai gazdaság évek óta átalakulóban van.

„Azonban valószínűtlen, hogy a kormány eldobná a pezsgő részvénypiacól eredő növekedési dinamikát” – mondta William Sterling, a GW&K Investment Management vezető stratégája. Ugyanakkor Sterling is már a fogyasztási cikkek részvényeit zsákolja, elkerülve az ingatlanszektort és az ipari vállalatokat.

A Goldman Sachs összeállított egy listát az ajánlott papírokból. Olyan cégek szerepelnek rajta, mint a Xiaomi és a Li Ning, csipgyártók, mint a Will Semiconductor és a Hua Hong Semiconductor vagy épp megújulókkal foglalkozó cégek, mint a LONGI Green Energy és a Xinyi Solar. A Goldman figyelmeztet: érdemes kerülni azokat a szektorokat, amik nagyon ki vannak téve a szabályozóknak, ilyenek a luxusipar, a szoftvercégek, a szrakoztatóipar és a média.

Borítókép: Hszi Csin-ping, Forrás: Orosz Föderáció Elnöki Hivatala/Wikimedia