Üzlet

Katasztrófa előtt a félvezetőipar

Trapp Henci
2022. március 11. 8 perc olvasás

Már a covid-19 világjárvány is megtépázta a félvezetőipart, a mostani orosz-ukrán háború nem csak az oroszokra nézve lesz katasztrofális – a félvezetőipart is érintő szankciók és korlátozások miatt –, de a teljes globális ellátási láncra is jelentős hatással lesz: kevesebb autó, telefon és PC kerülhet piacra.

A félvezető-ellátási lánc már eddig is feszült volt a koronavírus-járvány hatásai és a chipek iránti kereslet növekedése miatt. Az elmúlt időszakban látható volt, hogy bármilyen anyagellátási zavar negatívan befolyásolhatja a chipgyártást, ez az orosz invázióval be is következett.

Függő viszonyok

A orosz-ukrán háború súlyos hatással lehet a neongáz, a palládium és a C4F6-gáz – utóbbi egy színtelen gáz, a mikroelektronika marószere – gyártására, amelyek a félvezető-feldolgozáshoz pótolhatatlanok, így a mikrochipek számára kulcsfontosságúak.

A neon például olyan gáz, amely a chipek gravírozására szolgáló lézerek működéséhez elengedhetetlen és szinte, kizárólag erre a célra használják.

Oroszország sok neongázt gyárt – nagy acélipara végett –, amelyet Ukrajnába küldenek, ahol kivonják a neont és megtisztítják az amerikai exportra. Legalábbis az invázió előtt ez volt a helyzet.

Az USA szinte kizárólag az Ukrajna-Oroszország párostól függ a neongázszükségletek kielégítésében. Ha a jelenlegi helyzet eszkalálódik, az amerikai chipgyártók anyagellátási fennakadásokat szenvedhetnek el.

A félvezetőipart veszélyezteti az is, hogy Oroszország a világ egyik legnagyobb palládiumtermelője, ez egy ritka fém, amelyet egyes félvezetők gyártásához használnak. A becslések szerint Oroszország adja ebből a világ kínálatának 37 százalékát, Dél-Afrika után a második (40 százalék) legnagyobb palládium ellátó.

Védekezik: EU és USA

Az ukrajnai háború felboríthatja az Európai Unió ambícióit is, hogy vezető szerepet töltsön be a chipgyártásban, Oroszország azonban hosszú távon ennél borzasztóbb árat fog fizetni. Ukrajna elleni háborúja, amely  február 24-én katonai támadással kezdődött, közép- és hosszú távon valószínűleg számos mellékhatással jár a félvezetőipar számára, ez Brüsszel digitális szuverenitása szempontjából kiemelt fontosságú.

A szektor egyik Európa-bajnokának számító STMicroelectronics, március elején 600 millió eurós kölcsönt kapott az Európai Beruházási Banktól, a fejlett félvezetők kísérleti gyártósorainak fejlesztésére, az olaszországi agratei és catania-i, valamint franciaországi crolles-i telephelyein.

Az USA is erősíteni szeretné a félvezető-önellátást: február elején a képviselőház 52 milliárd dolláros törvényjavaslatot fogadott el, a félvezetőipar támogatására. Bár, ezt a támogatási javaslatot, leginkább a Kínával fennálló technológiai verseny ösztönözte, most már az orosz invázió – félvezetőiparra gyakorolt – hatásait is enyhíthetik vele. A törvényhozás sürgeti a kongresszust, hogy minél előbb fogadják el a támogatási csomagot, a gyártás felturbózásáról a létfontosságú iparágakban, hogy kevésbé legyen Amerika érzékeny a külső megrázkódtatásokra, például a világjárványra és az orosz-ukrán háborúra.

Oroszország katasztrófája

Oroszország a laptopok gyártásától a katonai felszerelésekig mindenben a tajvani félvezetőktől függ.

Ennek az ellátásnak a megszakítása katasztrofális lehet Oroszország számára, hiszen jelentéktelen számú félvezetőt gyárt és erősen függ az importtól.

Mindössze egy nappal Ukrajna megszállása után Tajvan bejelentette, hogy csatlakozik az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz. A rendelet teljesítése érdekében a TSMC-nek le kell állítania a félvezetők exportját Oroszországba – utóbbi teljes mértékben a TSMC-től függ a csúcskategóriás félvezetők tekintetében, amelyek a laptopoktól és okostelefonoktól kezdve egészen az ország katonai és biztonsági szolgálatainak felszereléséig minden termék gyártásához szükségesek.

A TSMC szinte minden létesítménye Tajvanon található. A Covid-19 válság idején tapasztalt globális félvezetőhiányt követően a vállalat bejelentette, hogy 2022-ben több mint 44 milliárd dollár értékű tőkebefektetést tervez. Ez magában foglalja a félvezetőgyártó gyárak globális bővítését is, aminek következtében piaci dominanciája valószínűleg a közvetlen külföldi befektetések révén megerősödik Tajvanon kívül is.

Oroszország Tajvantól való függősége a chipek tekintetében, már az invázió előtt is problémát jelentett. A félvezetők globális hiányának beállta óta, Oroszország küzd az ellátásért. Mivel a TSMC üzlete fellendült, és nagymértékben eltolódott az élvonalbeli szerződéses munkák felé – különösen az Apple számára –, a kis orosz piac egyszerűen nem tudott versenyezni a TSMC kapacitásáért.

Az Intel és az AMD is leállította oroszországi szállítását, így az a félvezető-ellátás hiányát más lehetőségekkel próbálja pótolni, mint például a kínai SMIC és az amerikai GlobalFoundries vállalat – utóbbi a szankciók miatt ki is eshet.

A Samsung volt eddig Oroszország egyetlen valódi alternatívája, a TSMC-vel szemben, amely most már viszont Dél-Korea, Oroszországgal szembeni félvezető-export embargója alá tartozik, így az orosz ipar elszeparálódott a modern félvezetőktől, mivel nincs saját fejlett félvezetőipara.

Ott van a kínai

A TSMC, valamint a dél-koreai Samsung monopóliummal rendelkezik az öt nanométeres chipek terén – ez a forgalomban lévő legelterjedtebb kis chip, amelyet olyan cégek használnak, mint az Apple, a Qualcomm és a Huawei. Bár, Oroszország továbbra is importálhat alacsony kategóriás chipeket Kínából, de a csúcskategóriás chipek kritikusak a feltörekvő technológiák szempontjából, mint az AI-fejlesztések, a kvantumtechnológia, vagy az AR-alkalmazások terén, de a fejlett fegyverrendszerek és a csúcskategóriás okostelefonok számára is nélkülözhetetlen, de a  félvezetők kulcsszerepet játszanak a modern mobilitásban és ma már lehetetlen elképzelni új autót félvezetők nélkül. Viszont minden másra ott vannak az alacsony kategóriás, kínai félvezetők. 

A csúcsminőségű félvezetők ellátása nélkül rendkívül nehéz lesz az orosz vállalatoknak, távközlési vállalatoknak és felhőszolgáltatóknak fenntartani, fejleszteni technológiai infrastruktúrájukat.

Megakadt fejlesztés és digitalizáció

Az orosz fogyasztói piacra gyakorolt ​​hatás szinte azonnal látható lesz. Hiányozni fog minden olyan elektronika, amely kifinomultabb chipeket igényel, ide tartoznak a laptopok, telefonok és egyéb fogyasztási cikkek. Az orosz technológiai ipart alaposan megtépázza és blokkolja, ha ez a szankciórendszer fél-egy évig fennáll. Egyértelmű, hogy egyedül – bár kínai segítséggel –, az ország katasztrofális technológiai válságot kockáztat, amelyet ebben a digitális korban nem engedhet meg magának. Persze, Oroszország megtorolhatja a szankciókat, a litográfiai chip-gyártó berendezésekben használt, lézerekhez szükséges neongáz szállításának megszakításával.

Bármi legyen is az eredmény, ezeknek a nyersanyagoknak a szűkös ellátása potenciálisan a félvezetők árának emelkedéséhez és az ellátási láncban is súlyos zavarokhoz vezethet.

Tavaly még arra számított a világ, hogy 2021-ben még ugyan kitart a chiphiány, mivel a félvezetőgyártóknak nagyjából háromnegyed évre lett volna szükségük, hogy bővíteni tudják a kapacitásaikat, de a mostani orosz invázió egyelőre beláthatatlan globális következményekkel járhat: a csúcstechnológiás készülékek ellátási zavara a digitális transzformációt is megakaszthatja.