Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Karikó Katalin tette helyre a kormány oltásokkal kapcsolatos statisztikáit

A már beoltottak közötti megbetegedések és halálozások számát félrevezetően közölték a kormányzati statisztikákban. Karikó Katalin Facebook-bejegyzésben egészítette ki szerinte fontos adatokkal a táblázatot.

A magyar kormány hivatalos Facebook-oldalán vasárnap tett közzé egy táblázatot a Magyarországon használt vakcinák hatékonyságáról.

A táblázatban a második oltás után megfertőződöttek és elhunytak számát közölték. Fontos, hogy a kormányzat adott ki ezzel kapcsolatos adatokat, azonban fontos információk hiányoznak a közlésből a számok helyes értelmezéséhez.

Egy dolog biztos: még ezek alapján is igaz, amit klinikai vizsgálatok is igazoltak korábban, mindegyik oltás nagyon hatékony. 

A kormány által közöltek alapján, például, az orosz Szputnyik-vakcina lényegesen hatékonyabbnak tűnik (százezer beoltottra 95 beteg és egy elhunyt jut), mint a Pfizer és a Biontech oltása (555 megbetegedés és 32 halálozás százezer főre vetítve).

Utóbbi cégek által fejlesztett mRNS-alapú vakcina szabadalmaztatója, Karikó Katalin ugyanezt a táblázatot megosztva magyarázta el, milyen kontextussal együtt érdemes értékelni a számokat.

„Még kutatónak sem kell lenni ahhoz, hogy valaki realizálja: kizárólag megfelelő kontrollal lehet csak összehasonlítani valamit”

– írta a kutató.

Szerinte a kormányzati oldalon közölt táblázat ebben a formában félrevezető, ezért azt is leírta, milyen adatokat kellett volna még a pontosság kedvéért megosztani.

A lentebb bemutatott tablazatot sokan elkuldtetek ezert kiegeszitettem a szukseges informacioval amit sajnalatosan…

Gepostet von Kati Kariko am Sonntag, 25. April 2021

„A betegségek mellett a beoltottak és elhunytak korát is fel kell tüntetni különben ez teljesen félrevezető informació. Azt kellett volna feltüntetni, hogy Magyarországon négy hónap alatt százezer idős, krónikus beteg emberből hányan haláloznak el az öregek otthonában. Illetve krónikus betegséggel NEM rendelkező százezer emberből hányan halnak meg négy hónap alatt” – magyarázta Karikó.

A kormányzati tájékoztatásból ráadásul az sem derül ki, hogy a megfelelő védettség kialakult-e az elhunytak vagy a megbetegedettek között. Hiába kapja meg ugyanis valaki a második dózist is, a vakcina fajtájától függően ezt követően 9-14 nap szükséges még ahhoz, hogy kialakuljon a szervezetben a teljes védettség. 

Karikó Katalin portréját tavaly júniusban írtuk meg, itt olvashatod el: 

Karikó Katalin: Nem emlékszem rá, hogy bármikor is feladtam volna valamit

Borítókép: Karikó Katalin Fotó: Biontech


CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Nem az adatok érdekesek, hanem a közöttük található összefüggések, együttmozgások változásai, amelyek csak vizuális megjelenítés során válnak láthatóvá.

Oszd meg!