Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

karácsony ajándék

Milliárdokat költünk karácsonyi ajándékokra – ezek a legnépszerűbb játékok

A teljes, idén nagyjából 50 milliárdos játékpiaci forgalom fele a karácsonyi szezonban realizálódik. Online vásárláskor átlagosan 10000, míg a hagyományos bolti beszerzés esetén 8800 forintot hagyunk az áruházban alkalmanként – derült ki a Regio Játék becslése alapján.

Az adatokat alátámasztja a játékforgalmazó friss kutatása is, amely szerint a szülők csaknem fele (49%) 10.000 forint feletti, 38%-a 5-10.000 forint közötti értékben fog ajándékot (95%-ban játékot) vásárolni gyermekének. A legtöbben kreatív, fejlesztő játékot, társasjátékot, valamint LEGO-t fognak kapni. 

Továbbra is nő az online vásárlások száma 

A megkérdezettek 63%-a tervezi online megvásárolni a karácsonyi ajándékokat, elsősorban az árak könnyű összehasonlíthatósága és a bőségesebb termékkínálat miatt, illetve sokan egyszerűbbnek is vélik az internetes beszerzést. 

„A felmérés szerint továbbá az online elérhető akciók is vonzzák a vásárlókat, legtöbben az ingyenes házhozszállítási napokat és a Black Friday-t várják. Ráadásul a személyes beszerzést preferálók többsége, tízből kilenc válaszadó gondolja, hogy idén elképzelhetőnek tartja a webes vásárlást is. Ez a trend jól érzékelhető, ugyanis a tavalyi évhez képest idén 30%-kal nőtt az internetes tranzakciók száma a webáruházban”– mondta Gyaraki Dávid, a Regio Játék marketingvezetője a Forbesnak eljuttatott sajtóközleményben.

A felmérésben résztvevők egynegyede már szeptemberben és októberben túl volt a karácsonyi ajándékok beszerzésén, de a legnagyobb vásárlási lázra novemberben kell készülni (57%). 

Inkább adományozunk, mint önkénteskedünk 

Az aktuális kutatásból az is kiderült, hogy ajándékot nemcsak a családjuk számára vesznek a magyarok, hanem egyre többen gondolnak a rászorulókra is a karácsonyi időszakban. 

Összességében elmondható, hogy amíg önkéntes munkát az ünnepek előtt a megkérdezettek egytizede vállal, addig adománycsomaggal a magyar szülők kétharmada készül, amelybe játékot, ruhát és tartós élelmiszert rejtenek. Legtöbben beteg kisgyermekeknek és rászoruló családoknak küldik el az ajándékot. 

TOP 10 játékkategória a 2019-es ünnepi időszakban a Regio Játék becslése alapján:

1. Társasjáték
2. Építőjáték
3. Kreatív, fejlesztő játék
4. Autó, jármű
5. Baba és babakocsi
6. Plüss
7. Szerepjáték
8. Bébijáték és kellék
9. Játékfigura
10. Puzzle 

TOP 10 játék a 2019-es ünnepi időszakban a Regio Játék becslése alapján:

1. Diafilm vetítő + film + katalógus

2. LEGO

3. Gravitrax

4. Süti kutyusok

5. Baby Born baba

6. Twister ügyességi játék

7. Gazdálkodj okosan!

8. Magyarul beszélő Charlotte baba

9. Honfoglaló társasjáték

10. L.O.L  Surprise babák

A Regio Játék generációkat láttott el Gazdálkodj okosan! társassal és diavetítővel. A Gyaraki család ma már az ország legnagyobb játékkereskedő cégét viszi – két generációs cégvezetéssel. Sztorijukat a 2018-as szeptemberi Forbes magazinban mi is megírtuk.

fotó: Eugene Zhyvchik // Unsplash

Képtelen vagyok bárkinek bármit megtanítani. Csupán elgondolkodtatni tudom az embereket.

Szókratész, ókori görög filozófus