Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jövő héten döntenek, milyen enyhítés jár a védettségi igazolvánnyal

A kormány akkor dönt majd további lazító intézkedésekről, amikor várhatóan jövő hét közepén meglesz a 3,5 millió oltott. Jövő héten határozhatnak a védettségi igazolványhoz kapcsolódó jogosultságokról is, és 4 millió beoltottnál lehetnek olyan lazítások, amik csak az igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkoznak majd.

A védettségi igazolvány most is érvényes, de ennek addig nincs komoly értéke, amíg nem társulnak hozzá szabályok és jogosultságok. Utóbbiakról a 3,5 millió beoltott elérése esetén fognak dönteni,

várhatóan 4 millió beoltott esetén lesznek olyan lazítások, amik csak az igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkoznak majd.

Addig tehát hiába postázzák a beoltottaknak az igazolványokat, érdemi joghatás nem jár hozzá, legfeljebb mutogatni lehet.

Oltás vagy nem oltás: ez itt a kérdés

Gulyás Gergely Miniszerelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta azt is, hogy nyárra biztosan változtatni fognak a karanténszabályokon, a kormány célja, hogy védettségi igazolással rendelkezők mentesüljenek a karantén alól.

Az elmúlt egy hétben Magyarország oltott a leggyorsabban az Európai Unióban, már 3 millió 90 ezer fölé emelkedett a beoltottak száma, a hazai átoltottság az európai uniós átlag kétszerese.

A nyugati vakcinák közül a Janssen is kiesett, nem érkezik, így félmillióval kevesebb vakcina érkezhet a következő hetekben.

A kormány mindenkivel tárgyal a kieső vakcinák pótlása érdekében. Nő az oltási hajlandóság, a friss adatok szerint már több mint 4,2 millióan regisztráltak. Mellettük a fegyveres testületek tagjai, az egészségügyi dolgozók és az idősotthonokban dolgozók kapták meg a vakcinát, így már 4,5 millióan kaptak oltást vagy jelentkezett az oltásra. Az utóbbi napokban napi 50-100 ezerrel nőtt a regisztrációk száma, a cél azonban a 8 millió elérése lenne, ennyi felnőtt állampolgár van jelenleg Magyarországon, a háziorvosok megkapják a teljes regisztrálti listát.

Az oltás védettséget ad, a beoltottak mintegy egy százaléka betegszik meg, de kisebbek a kockázatok náluk is. Az oltóanyagok között nincs érdemi különbség a hatékonyságban – mondta Gulyás Gergely.

A kormány óriásplakátokon, ismert emberekkel is az oltás mellett kampányol majd. Cél, hogy a lehető legtöbben oltassák be magunkat, a társadalmi immunitást a virológusok véleménye szerint több mint 6 millió embernél érhetjük el.

Ha sikerül a kieső Janssen-vakcinákat pótolni, akkor mindenkit be tudnak oltani május végéig.

A kormány is vizsgálatot rendelt el a Janssen-vakcinákkal kapcsolatban, az eddig beérkezett 28 ezer vakcinát a magyar szakemberek ellenőrzik. Ha ezek az oltások biztonságosak, akkor lehet velük oltani.

Ma megjelenik az a szabályozás, ami eltörli a közterülethasználati díjakat, a 3,5 millió beoltott elérése után nyithatnak a teraszok várhatóan a jövő hét közepén. A vendéglátóhelyek májusra is igényelhetik a bértámogatást, a turisztikai és vendéglátóipari érdekképviseletek pedig egy kézikönyvet készítettek ajánlásokkal az éttermeknek a járvány alatti működéshez. Kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy mivel az oltás önkéntes, így az a vendéglátóhelyeken dolgozóknak sem lesz kötelező.

Megerősítette, hogy az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai nyithatnak hétfőtől, utóbbinál csökkenti a kockázatokat, hogy alsóban kevesebb a tanár, így kevesebb a kontaktus. Arról, hogy sok szülő még engedné vissza a gyermekét az iskolába, a miniszter azt mondta, senkit nem akarnak semmire kényszeríteni, a hiányzásokkal, pótlásokkal kapcsolatban most nagyobb rugalmasságra lesz szükség.  

Ha a jövő hét közepén elérjük a 3,5 millió beoltottat, akkor fog dönteni a kormány, hogy később 4-4,5-5 millió beoltottnál milyen enyhítéseket, intézkedéseket hoz.

 

 

 

 

Oszd meg!