Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jé, már ilyen is van: levegőtisztító és szagszűrő függönyt dob piacra az Ikea

A Gunrid nevet kapta, és úgy működik, mint a fotoszintézis: fény hatására lebontja a szagokat és a beltéri szennyező anyagokat.

Új, speciális eljárással készült függönyt fejlesztett az Ikea, amivel csökkenthető a beltéri légszennyezés.

A működési elve hasonló a növények fotoszintéziséhez: a tisztítási folyamatot mind a kültéri, mind a beltéri világítás működésbe hozza.

Az ásványi alapú felületkezelésnek köszönhetően amikor a függöny anyagát fény éri, elkezdi lebontani a beltéri levegőben gyakori szennyeződéseket, például a szagokat és a formaldehidet.

GUNRID_légtisztítő függöny_1 GUNRID_légtisztítő fügööny gyártása_2 GUNRID_légtisztító függöny_3
<
>
Fotó: Ikea

A függöny gyártásánál alkalmazott technológiát az elmúlt években fejlesztette ki a svéd áruházlánc, együttműködve több európai és ázsiai egyetemmel, és természetesen kapott egy klasszikus ikeás nevet is: Gunrid néven kell majd keresni a boltokban és a katalógusban.

„Amellett, hogy lehetővé tesszük, hogy az emberek az otthonaikban jobb minőségű levegőt szívjanak be, reményeink szerint a Gunrid egyben felhívja az emberek figyelmét a beltéri levegő szennyezettségére, és arra késztet mindenkit, hogy változtassanak a szokásaikon a tisztább levegő érdekében” − írja Lena Pripp-Kovac, az Inter Ikea Csoport fenntarthatósági igazgatója a cég közleményében. „A Gunrid az első termék, amelynél használtuk ezt a technológiát, ám a fejlesztések lehetővé teszik, hogy a későbbiekben más textíliák esetében is ugyanezt alkalmazzuk.”

A termékfejlesztés hátteréről videót is készítettek, amiben a termék ötletgazdája, Mauricio Affonso elmondja, hogy a gyerekkori otthonának és városának nehéz levegője inspirálta a függönyt. A terméket várhatóan a jövő évvel kezdődően lehet a polcokon megtalálni.

Borítókép: Eduard Militaru // Unsplash

Oszd meg!