Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fél évvel gyorsítaná fel az új vakcinák kifejlesztését egy most nyílt liverpooli labor

Az új, liverpooli járványmegelőző központ célja, hogy felgyorsítsa a vakcinák fejlesztését és bevezetését abban az esetben, ha megjelenik egy új járvány.

Pandemic Institute, vagyis Világjárvány Intézet névvel nyílt új tudományos intézet Liverpoolban, amelynek célja, hogy minden korábbinál hamarabb reagáljon egy új járvány kitörésére.

„Ideális esetben tíz év múlva lesz egy szekrényünk tele gyógyszerekkel és vakcinákkal a különböző vírusok ellen, amiket egyszerűen leveszünk a polcról, átfuttatjuk a felületeinken gyors ellenőrzésre és nagyon hamarosan – akár három-hat hónappal korábban lehetne a mostaniakhoz képest használható gyógyszerünk vagy vakcinánk”

– mondta az intézet céljáról Daniela Ferreira professzor, a Liverpooli Trópusi Gyógyszerek Iskolájának klinikai tudományok részlegének vezetője.

Még több járványra készülnek

„Az igazán jelentős járványok megjelenése között száz év is lehet a különbség, de ennél sokkal rendszeresebben kell szembenéznünk betegségek okozta kihívásokkal. A koronavírus megjelenése ráébresztette a világot arra, hogy komolyabban kell készülnünk a járványokra, mint eddig bármikor” – mondta Matthew Bayliss, az intézet igazgatója.

Szerinte számítanunk kell arra, hogy a jövőben még több, globális kihívásokat okozó vírus fog megjelenni – írja a Sky.com.

Szendrő Gabriella gyógytornász és Dr. Orosz Mátyás, intenzívterápiás szakorvos jelölt az Uzsoki utcai kórház intenzív osztályán a covidbetegek kezelése közben 2021. április 1-jén / Fotó: Sebestyén László

Az új, liverpooli intézetben tudományos, orvosi és civil partnerek dolgoznak együtt azon, hogy a járványok elleni védekezési módszereket minél hatékonyabban és gyorsabban át tudják majd ültetni a gyakorlatba.

Az intézet igazgatója szerint a járványmegelőző központ segíthet abban, hogy a kormányok, a vállalkozások és a magánemberek is kevesebb kárt szenvedjenek, ha kitör egy újabb világjárvány.

„Természetesen azt nem tudjuk pontosan megjósolni, hogy mikor jelenhet meg a következő járvány, de azt azonosíthatjuk például, hogy mely állatoktól kaphatjuk el őket a legvalószínűbben” – mondta Bayliss.

Oszd meg!