Üzlet

Japánok kellenek, nagyon sok japán! – az Open Casting sztorija

Hermann Irén
2016. december 29. 5 perc olvasás

Többször indította újra, de cége most a legfoglalkoztatottabb magyar castingügynökségek között van. Kilenc év alatt negyvennégy filmet csináltak, többségében nálunk forgó külföldi produkciókat.

Varjasi Veronikát. az Open Casting ügynökség tulajdonosát második gyermeke születésekor, a szülőszobán érték utol Los Angelesből a 47 Ronin miatt. „Már szó volt erről a filmről, és kutatómunkát is végeztünk, tudtuk, hogy a filmbe Magyarországon élő japánok kellenek. Nagyon sok japán”. Náluk nem igazán működik, a „hello, be tudnál ugrani egy felvételre” kezdetű telefon, adnak a formalitásra, a személyes megkeresésre. A kolléga, aki ráállt a témára, hamarosan már csak Margaret-szan volt a japánoknak.

vv1

Az Open Casting a kilencvenes évek végétől foglalkozik modell-, statiszta- és színészközvetítéssel. Az alapító Varjasi Veronika huszonkét éves kora óta ezzel foglalkozik, saját cége 1998 óta van. „Magas voltam és érdekesnek mondott arcom, ezért gyakran hívtak modellkedni. Egyszer beadtam a derekam, megtetszett ez a világ, járástanárt kerítettem, kifutókon, fotózásokon dolgoztam. És 1993-ban, 17 évesen döntős voltam a Look of the Year szépségversenyen.” Véletlenül bekerült egy reklámfilm válogatására is és a kamerák láttán azt érezte, ez az ő világa lesz.

A főiskolán kereskedelmet és vállalkozást tanult, közben eldöntötte, se modell, se színész nem lesz. A modellszakmában szerzett tapasztalat viszont épp elég volt hozzá, hogy modellügynökségnél kapjon munkát, majd huszonkét évesen saját céget indítson. Bár nem tervezte előre.

Jöttek a pofonok

Az Open Casting az elmúlt kilenc év alatt negyvennégy filmet castingolt, főleg külföldi szervízmunkáik vannak (Magyarországon forgó külföldi produkciók), valamint reklám- és magyar játékfilmek. Benne vannak a legfontosabb három-öt magyar casting cégben, de ehhez minimum kétszer kellett Verának újrakezdenie. Első cégét egy befektetővel indította, aki egy ponton inkább más vállalkozásba kezdett, őket pedig elfelejtette kifizetni. Már saját cége volt, amikor első gyermekével volt otthon, s távollétében két kolléga a konkurenciához igazolt – a cég adatbázisával együtt. „Ha baj ér, általában néhány napig szenvedek, látványosan, magamat sajnálva, majd átkapcsolok és felállok.

Amikor ez történt, három hét alatt nyolc kilót fogytam, majd kifestve, csinosan bementem az irodába. Akkor döntöttem el, irányt váltunk és nyitunk a játékfilmek felé.”

Egy jó prezentáció

A cég indulásakor még pörgött a reklámfilm-piac, a telkó cégek kéthetente jöttek ki egy új filmmel, rengeteg megrendelés volt, a válság azonban átrendezte a dolgot. Egy szerencsés prezentáció elég volt egy producercégnél és Veráék már a BBC Robin Hood sorozatát castingolták. Ma már nyolcvan százalékban külföldi filmekből élnek (a legutóbbi nagy produkciók például a Mentőexpedíció és a Szárnyas fejvadász 2., de Angelina Jolie filmjét is ők castingolták), mellé a reklám és viszonylag kevés magyar film, bár idén egy Mundruczó- és egy Szász János-film is bekerült. „És gyakran segítjük az elsőfilmeseket is, nekik sokszor ingyen dolgozunk.”

vv2

Fotó: The Orbital Strangers Project

Veráék többször ugrottak be megrekedt munkákba, s mentették meg a produkciót. A velük dolgozó gyártásvezetők szerint rugalmasak, nagy és profi adatbázisuk van, és mindent megoldanak. Tizennégy alkalmazott, tíz külsős van a cégben, ahol Vera bátyja és férje is dolgozik. Testvéréé az IT terület, férje pedig oszlopos tag. „Megkértem, hogy segítsen, amikor rengeteg statisztánk volt egy filmben, de nem volt, aki terelgesse őket a forgatáson. Zsoltot küldtem a munkára, utána már csak őt akarta a stáb.”

Modellközvetítéssel kezdett, de az évek során kiderült, a színészek kiválasztásához is ért. „Valahogy jó szemem van hozzá. Persze nagyon kell ismerni is őket, hogy mire képesek, mit lehet kihozni belőlük. Volt olyan színész, akiért a rendező ellenében is harcoltam, végül megnyerte a szerepet, a karrierje pedig elindult felfelé.” De Vera akkor sem bánkódik, ha nem az ő jelöltje nyer, mert szerinte a „jó rendező a rosszból is kihozza azt, amit látni akar”. Meghatja, hogy olyan külföldi rendezőkkel dolgozik együtt, amiről régen álmodni sem mert volna, de nem az az autogrammkérő típus. „Azért Harrison Forddal van egy közös képük a fiaimnak.”

AZ OPEN CASTING FŐBB MUNKÁI

Külföldi szervízmunkák:

Felesleges ember, 2017

Inferno, 2016

Mentőexpedíció, 2015

47 Ronin, 2013

Suszter, szabó, baka, kém, 2011

A csíkos pizsamás fiú, 2008

Magyar filmek:

Swing, 2014

Terápia, tv-sorozat, 2012

Társas játék, tv-sorozat, 2011

Üvegtigris 2, 2006

Állítsátok meg Terézanyut!, 2004

 

CÉGADATOK

Open Casting Kft

Árbevétel (2015) 289 millió forint

Adózott eredmény (2015) 17 millió forint

 

Open Casting Group Kft

Árbevétel (2015) 151 millió forint

Adózott eredmény (2015) 9 millió forint

 

Open Casting Team Kft

Árbevétel (2015) 262 millió forint

Adózott eredmény (2015) 37 millió forint

 

Casting Factory Kft

Árbevétel (2015) 67 millió forint

Adózott eredmény (2015) 7 millió forint