Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mika Baumeister / Unsplash

Biztató adatok Izraelből – jelentősen csökkenti a harmadik oltás a fertőzésveszélyt

Biztatóak az egészségügyi minisztérium adatai a harmadik oltással kapcsolatban Izraelben, legalábbis a 60 évnél idősebb korosztályok esetében. Az emlékeztető oltások mind a fertőzés, mind a súlyos megbetegedés esetén jó eredményeket hoztak. Izrael június óta küzd a delta variánssal, 1,5 millióan kaptak emlékeztető oltást.

A Pfizerből adott harmadik oltás jelentősen csökkentette a covid elleni megfertőződés és komoly megbetegedés esélyét a 60 év felettiek körében, derül ki az izraeli egészségügyi minisztérium vasárnapi jelentéséből. Az adatokat csütörtökön mutatták be, az oltási szakértőkből álló minisztériumi testület csütörtöki ülésén, a tanulmány részleteit viszont egyelőre nem hozták nyilvánosságra, írja a Reuters.

Az eredmények megegyeztek az izraeli Maccabi egészségügyi szolgáltató múlt heti statisztikáival; ez egyike azon szervezeteknek, ami részt vesz az emlékeztető oltások kiosztásában.

A 60 évnél idősebb emberek körében a fertőzés elleni védelem a harmadik adag után 10 nappal négyszer magasabb volt, mint két oltás után.

Vizsgálták a súlyos megbetegedés és kórházi kezelés esélyét is, a harmadik oltás ötször-hatszor nagyobb védelmet adott ezek ellen.

Az izraeli sietség érthető, az ország június óta küzd a koronavírus delta variánsával, jelenleg az egész világon itt a legmagasabb az egy főre jutó fertőzöttség. Az ország 9,3 milliós lakosságából közel 1,5 millióan kaptak harmadik oltást.

Izrael július 30-án kezdte meg az emlékeztető oltások beadását a 60 évnél idősebbek körében, csütörtökön a korhatár 40 évre csökkent, valamint kiterjesztették azt a tanárokra, egészségügyi dolgozókra, valamint állapotos nőkre. A harmadik oltást azok kaphatják meg, akik a második adagot már legalább 5 hónapja megkapták.

Izrael nem az egyetlen ország, ami az emlékeztető oltások beadatására biztat, az Egyesült Államok, Kanada, Franciaország és Németország is megkezdték a kampányt. Európában Magyarország volt az első, ami lehetővé tette a vírus elleni harmadik védőoltást: az foglalhat időpontot, aki elmúlt 18 éves, és a második oltását már több mint négy hónapja megkapta.

Mika Baumeister / Unsplash
Oszd meg!