Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Toa Heftiba/ Unsplash

Itt vannak az újabb enyhítések: nem kell maszk beltérre, a szállodákba és éttermekbe védettségi igazolvány sem

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter további enyhítéseket jelentett be, ami az 5,5 millió beoltott elérésekor lép életbe.

A következő napokban elérjük az 5,5 millió beoltottat, ekkor oldják fel a legtöbb járványügyi korlátozást, a részleteket Gulyás Gergely ismertette a csütörtöki Kormányinfón. Novák Katalin, a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs vezetőjének javaslata nyomán a következő feloldásokról döntött a kormány:

  1. Megszüntetik a kötelező maszkhasználatot, belső terekben sem kell majd az egészségügyi egységek kivételével;
  2. Nem szükséges védettségi igazolvány éttermek, szállodák és fürdők látogatásához, továbbra is kell azonban tömegrendezvényekhez, ilyenek a koncertek, a sportesemények és az éjszakai szórakozóhelyek;
  3. A schengeni határokon megszűnik a határellenőrzés;
  4. Július elsejétől az EU-s zöld útlevél Magyarországon is elindul, ez három esetben lesz érvényes: a fertőzésen átesetteknek, a negatív PCR-teszttel rendelkezőknek és az oltottaknak (a pontos használatról jövő hétfőn indítanak tájékoztatási kampányt).

Gulyás szerint a legnépszerűbb nyári úticélokra most is szabadon lehet utazni, ebbe azonban nem tartozik bele Olaszország.

El fogják fogadni az oltásokat külföldön

 „A mai tudásunk szerint olyan variánsa a vírusnak nincsen, ami ellen az oltás ne biztosítana védelmet, méghozzá magas védelmet”, mondta Gulyás.

A kínai és az orosz vakcinákat még nem engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség, így egyelőre az ezekkel oltottaknak nem szabad a beutazás az összes európai uniós országba. Július elsejével döntenek erről a legtöbb országban,

„azt reméljük, hogy szinte minden országba be lehet majd lépni július elsejétől minden oltással, az uniós igazolvány birtokában”, fejtette ki Gulyás Gergely.

A harmadik oltásnak sem lesz akadálya, ha a virológusok erre a megállapodásra jutnak, és az is lehet, hogy ez nem ugyanabból a fajtából lesz, amiből az első két oltást adták, de erről még nincs döntés.

Gulyás kitért a delta variáns fenyegetésére, szerinte „annak kell aggódnia, aki nincs beoltva.” A jelenlegi ismeretek alapján a járványügyi szakértők egyetértenek abban, hogy az oltások védenek a delta variáns ellen is.

A magyar vakcinagyár 2022 végére lesz képes termelni, belső használatra és bérgyártásra is olyan oltóanyagot, amilyenre szükség lesz.

Fotó: Toa Heftiba/ Unsplash

Oszd meg!