Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A hiteltörlesztés felfüggesztése mellett adókedvezményekkel védi a munkahelyeket a kormány

Gazdasági döntéseket is hozott a járványügyi helyzet miatt a kormány, a cél a munkahelyek védelme. “Ezek csak az első és legsürgetőbb döntéseink, amiket újabbak követnek majd” – mondta Orbán Viktor, kormányfő.

A miniszterelnök ezeket a lépéseket jelentette be ma a kormányülés szünetében:

  1. A magánszemélyek és a vállalkozások az év végéig törlesztési moratóriumot kapnak a mai napig megkötött hiteleikre (tőke- és kamatfizetésre) – kivétel nélkül. (Az MNB is ezt irányozta elő korábban a bankoknak.) Vagyis a hiteleket nem, de a fizetési kötelezettséget év végéig felfüggesztik.
  2. A rövid lejáratú vállalkozási hitelek június 30-áig meghosszabbításra kerülnek.
  3. A holnaptól felvett, új fogyasztási hitelek THM-jét a jegybanki alapkamat + 5 százalékban maximalizálják. (Ez is az MNB mai javaslata volt.)
  4. A leginkább sújtott szektorok (turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, sport és kulturális szolgáltatások, személyszállítás) járulékkedvezményeket kapnak június 30-ig. A munkáltatóknak nem kell járulékot fizetniük, ezt teljes egészében elengedik; a munkavállalóknak nem kell nyugdíjjárulékot fizetniük, az egészségbiztosítás díja a törvényben előírt minimumra csökken. A katázó taxisok átalányadó-fizetési kötelezettségét felfüggesztik június 30-ig. Eddig ezekben az ágazatokban nem lehet felmondani bérleti szerződést, és annak díját sem lehet megemelni. A turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik.
  5. A munkavállalási szabályokat rugalmasabbá teszik. Ez több intézkedést is takar, a részleteket holnaptól teszik közzé.

A rendeletet ma közzéteszik, a részleteket tartalmazó szabályokat holnap ismertetik. A gazdaság újraindításán külön akciócsoport dolgozik, várhatóan több döntést is hoznak majd, hogy a járvány okozta gazdasági károkat minimalizálni tudják. A kormányfő bejelentése szerint a legfőbb cél most a munka védelme, mert “ha munka van, minden van.”

"Rohadtul nem akarom, hogy úgy keressünk többet, hogy valami kicsit rosszabb lesz."

Gerendai Károly, a Sziget alapító-ügyvezetője