Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Photo by Nick Pampoukidis on Unsplash

Itt van Európa legnagyobb IPO-ja: tőzsdére ment az olasz Nexi

A milánói tőzsdére csúcstartóként érkezett a piacvezető fizetési szolgáltatásokat kínáló Nexi. A társaság értéke 7,3 milliárd euró.

Ma indul a kereskedés a Nexi részvényeivel Milánóban, ezzel egy hosszabb, nagyon csendes időszak zárul az európai tőzsdei kibocsátások piacán – írta a Világgazdaság. Az olasz bankkártyás fizetési megoldásokat kínáló Nexi csaknem kétmilliárd eurós forrásbevonásra tett szert, ilyen nagy összegű IPO-ra a Knorr-Bremse tavaly októberi debütálása óta nem volt példa.

A társaság adóssággal együtt számított cégértéke 7,3 milliárd euróra rúg, ezzel megelőzte a milánói tőzsde addigi csúcstartóját, a Pirellit, amely 2017-ben lépett ismét tőzsdére.

A Nexit 2015-ben vette meg 2,15 milliárd euróért három magántőke-társaság, az Advent, a BainCapital és a Clessidra. A következő években a Nexit a nagytulajdonosok felvásárlások útján duzzasztották fel, így mára piacvezető lett Olaszországban.

A cég működése három fő üzletágra bontható: kártyaterminálok (POS-terminálok) és fizetési szolgáltatások, kártyakibocsátás, valamint digitális banki megoldások.

A vállalat vezető szerepét jól mutatja, hogy a csaknem 150 partnerbankkal az olasz piac 80 százalékát fedi le.

Az egyes szegmensek külön-külön is magas piaci részesedéssel rendelkeznek, a Nexi 1,4 millió darabos POS-terminál-állományával 70 százalékát hasítja ki az olasz piacnak, míg a 41 millió darab forgalomban lévő bankkártyával 60 százalékos a részesedése. A bevételtermeléshez a legnagyobb mértékben a fizetési szolgáltató ágazat járul hozzá 48 százalékkal, a második helyen 39 százalékkal a kártyakibocsátás áll.

A legdinamikusabb növekedést a fizetési szolgáltatások ága mutatta, 2015-től 2018-ig a terminálok száma 1,2 millió darabról 1,5 millióra ugrott, míg a kezelt tranzakciók összértéke megközelítőleg 20 százalékkal bővült. A Nexiben az egyik legnagyobb potenciál a kártyás vásárlások terjedése, hiszen Olaszország jelentősen le van maradva a többi nyugat-európai országtól.

Fotó: Nick Pampoukidis on Unsplash

Az Alphabet nyeri a legnagyobbat az Uber IPO-ján: 5 milliárd dollárt érhet a pakettje

Oszd meg!