Fotó: Jellinek Dániel, az Indotek Csoport tulajdonosa
rövid hír

Itt a nagy bejelentés: részben magyar kézben az Auchan

Zsiborás Gergő
2022. március 24. 2 perc olvasás

Már csak a GVH-nak kell rábólintania és magyar kézbe kerülhet a magyarországi Auchan kisebbségi részesedése. Jellinek Dániel Indotek Csoportjának megtetszett a szektor, még nagyobb dobásra készül Horvátországban. 

Az ELO (Auchan Retail Holdingja és a New Immo Holdingja) stratégiai partneri megállapodást írt alá az Indotek Csoporttal a mai napon, amelynek értelmében az Indotek 47%-os kisebbségi pénzügyi befektetővé válik az ELO magyar leányvállalataiban, az Auchan Retail Magyarországban és Ceetrus Magyarországban – tudta meg az érdekeltektől a Forbes.hu. 

Az Auchan Retail Magyarország és a Ceetrus Magyarország számára az ingatlan- és logisztikai piacon jelen lévő, kisebbségi befektetői partner további fejlődési lehetőséget jelent. Az Indotek számára pedig az együttműködéssel stratégiájának fontos eleme, a diverzifikáltság újabb szintje valósulhat meg – írták a felek a megegyezésről.  

Engedély még kell, valószínű, hogy nem lesz gond

Azt, hogy a Jellinek Dániel érdekeltségében lévő Indotek csoport beszállhat a magyar Auchan-leányba, már korábban bejelentették. A megállapodás megszületett, de a ma megkötött stratégiai megállapodás életbelépéséhez szükség van a versenyhatóság jóváhagyására. 

Ezzel vélhetően nem lesz gond, hiszen Jellinek azt mondta korábban, a Diófa Alapkezelőtől is éppen azért vált meg, hogy ne legyen gond az engedélyeztetéssel (az alapkezelő érdekelt a kiskereskedelemben). 

Láthatáron az újabb, még nagyobb üzlet

Az Auchan-deal erős alkupozíciót adhat az Indoteknek egy másik, ennél is nagyobb üzletben: a hírek szerint Jellinek az egyik legnagyobb délkelet-európai kiskereskedelmi-agrár-élelmiszeripari konszernbe, a csődtől orosz hitellel és amerikai befektetők pénzével megmentett Fortenova Groupba szállna be, szintén kisebbségi befektető-tulajdonosként. Itt előny lehet, hogy a horvát termékeket a magyar leányon keresztül belistázzák az Auchanhoz is. 

Jellinek egy magyar befektetői konzorciummal pályázott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre is, a konzorciumban helyet kapott a magyar állam is, amely végül kihátrált az üzletből, pedig a reptér tulajdonosai már megkezdték az átvilágítást. Így viszont az Indoteknek van forrása vásárolni máshol. 

Ahol az oroszok összecsaptak az amerikaiakkal, és ahova most egy magyar milliárdos szállna be