Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Innen kaphat újabb lendületet Mészáros Lőrinc a további építkezéshez

Okosan építkezik a Mészáros Lőrinchez tartozó cégcsoport a tőzsdén, immár a külföldi, intézményi befektetőket is várják. Az árfolyamot már a kisbefektetők is szépen felhajtották eddig. 

Érdekes interjút adott a Trend FM-nek tegnap a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója, az újabban Mészáros Lőrinccel szoros üzleti kapcsolatban lévő Jászai Gellért. A cégcsoport egyértelmű célja, hogy Magyarország legnagyobb szállásadó vállalatává nője ki magát: a Hunguest Hotels Zrt. korábbi megszerzése után a Balatontourist csoport és négy jelentősebb balatoni ingatlan megvásárlását jelentették be.

A Konzum, melyben a felcsúti polgármester, a 8. leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc is érdekelt, tavaly év végén jelentett be egy 30 milliárdos tőkeemelést, ennek keretében jutottak hozzá az addig a milliárdos Leisztinger Tamás birtokában lévő, a Hunguest Hotels szállodaláncból “megmaradt” négy külföldi hotelhez (a magyarországi egységeket korábban megvásárolták Leisztingertől). A Konzum szerdán tette közzé bejelentését, miszerint újabb darabokkal sikerült bővíteni a portfóliót, immár a Mészáros-Jászai birodalom részei az alábbi hotelek és cégek:

a Balatontourist, a Balatonakali Strand Kemping, a Balatonalmádi Yacht Kemping, Balatonalmádi legnagyobb szállodája, a Hotel Bál Resort (az egykori Ramada), valamint egy Almádiban fekvő, fejlesztés előtt álló ingatlan.

A látványos terjeszkedésben az is érdekes, hogy a közpénzekkel bőven kitömött Mészáros most már azt is ki tudja használni, hogy tőzsdén jegyzett cégbirodalmai (a Konzum és az Opus) árfolyama nagyot nőtt az elmúlt negyedévben, vagyis a legújabb forrásokat már a kisbefektetőktől tudták bevonzani, akik látva a tulajdonos politikai beágyazottságát, maguk is szeretnének felülni a sikervonatra.

Jászai: Van ilyen

Az például mindenképpen érdekes, hogy a társaság 3141 forintos Konzum részvény árfolyam mellett egyenlíti ki a vételárat az új szerzemények esetében.

Ez pedig magasabb, mint a piaci árfolyam, vagyis az eladók többre értékelik a céget, mint a piac.

Erre a felvetésre Jászai azt mondta az interjúban: “Van ilyen szituáció, de mi azért jelentettük ezt be tegnap ebben a formában, mint a decemberi 30 milliárdos tőkeemelés folytatása, mert ezzel is azt demonstráljuk, hogy hiszünk ebben az árfolyamban. A kisbefektetők, részvényesek érdekében ezért a decemberben is bejelentett árfolyamon fogjuk végrehajtani ezt a tőkeemelést is.” A Balatontourist és a Hunguest Hotels összevonása után létrejöhet Magyarország legnagyobb szállásadó cégcsoportja, mely a kempingektől a 4+ csillagos szállodákig szinte minden turisztikai szegmensben jelen lesz.

Várják a külföldi, intézményi befektetőket

A másik fontos hír a Konzum kapcsán, hogy a tőzsdén prémium kategóriás lett a részvény. Ez is szintlépés a Mészáros-birodalomban, ugyanis ez azzal is jár, hogy bizonyos alapkezelőknek vásárolniuk kell a papírból.

Érdekes lesz majd az is, hogy a külföldi befektetők számára hitelesebb és vonzóbb besorolás felkelti-e majd ténylegesen az érdeklődést a Mészáros-papírok iránt .

“Azt is elmondtuk nem olyan rég prezentációs anyagokban és konferenciákon is, hogy ezeknek a tőzsdei társaságoknak, az Opus-nak és a Konzumnak is hamarosan eljön az életében az a pillanat, amikor hazai és nemzetközi intézményi befektetők komolyabb részvénycsomagokkal vagy akár tőkével megjelenhetnek ezekben a társaságokban. Én azt gondolom, hogy ennek a lépéssorozatnak egy nagyon fontos állomása ez, hogy a tegnapi nap óta prémium kategóriába tartozik a Konzum is, az Opus már régóta ide tartozik, illetve az Appeninn és a CIG is” – nyilatkozta tegnap szintén a rádióműsorban Jászai.

Vagyis már négy olyan tőzsdei társaság van, ahol a Mészáros-csoport jelen van, és most már mindegyik nyitott a nagyságrendekkel nagyobb forrásokkal rendelkező intézményi befektetők előtt.

Sőt, Jászai bejelentette a legfrissebb fejleményt is, miszerint a Versenyhivatal hozzájárult, hogy az ingatlanpiacon jó pozíciókkal rendelkező Appeninn Nyrt-ben a Konzum 51 százalékos tulajdonrészt szerezzen. “Nagyon fontos lépés ez a társaság életében, így el tudjuk kezdeni az Appeninben is azt az építkezést, azt a munkát, amit a Konzumnál és az Opusnál már majd egy éve folytatunk. Emellett végre tudjuk hajtani azokat a tőkeemeléseket is, amelyek az Appeninn kapcsán már bejelentésre kerültek az elmúlt pár hónapban” – mondta Jászai.

Jászai cáfolta azokat a híreket, miszerint megakadt volna az Opus és a Mátrai Erőmű tulajdonosa közötti tranzakció, szerintem minden terv szerint halad, így nem sokára az erőmű is a portfólió része lehet (a korábbi hírekre esett is az Opus árfolyama).

A Mészáros-birodalom elég okosan építkezik a tőzsdén, főleg, ami a forrásbevonást illeti. Ez már csak azért is fontos, mert a hirtelen meghízott cégbirodalmat finanszírozni, menedzselni kell. Nem is beszélve arról, hogy a Mészáros-Jászai kettős már a távközlésre is potenciális befektetési területként tekint, maga Jászai ismerte el korábban, hogy érdekli őket az eladósorba került Telenor Magyarország megszerzése. A Forbes korábbi kalkulációja szerint a becsült vételár 300-350 milliárd lehet, ennyi likvid tőke viszont az elmúlt években látványosan gazdagodó Mészárosnak sem áll rendelkezésre, és kérdéses, hogy tudna-e megfelelő bankhitelt szereznie ehhez a tranzakcióhoz. A tőkepiac és a külföldi befektetők megjelenése ugyanakkor újabb lendületet adhat a Mészáros Műveknek a további növekedéshez.


ÍGY SZÁRNYAL A TŐZSDÉN A MÉSZÁROS-BIRODALOM

Jászai az elmúlt egy év építkezésére többször kitért. Nézzük meg azt a négy tőzsdei társaságot, melyben Mészáros Lőrinc érdekelt, a négy, immár a prémium kategóriába sorolt cég részvényeinek árfolyamát néztük meg az elmúlt egy évből.

A Konzum árfolyama az elmúlt egy évben. Forrás: BÉT (2018. március 9.)

A Konzum árfolyama az elmúlt egy évben. Forrás: BÉT (2018. március 9.)

Az Opus Global árfolyam az elmúlt egy évben. Forrás: BÉT (2018. március 9.)

Az Opus Global árfolyam az elmúlt egy évben. Forrás: BÉT (2018. március 9.)

A CIG Pannónia árfolyama az elmúlt egy évből. Forrás: BÉT (2018. március 9.)

A CIG Pannónia árfolyama az elmúlt egy évből. Forrás: BÉT (2018. március 9.)

Az Appennin árfolyama az elmúlt egy évből. Forrás: BÉT (2018. március 9.)

Az Appennin árfolyama az elmúlt egy évből. Forrás: BÉT (2018. március 9.)

 

Borítókép: Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester Orbán Viktorral. Forrás: kormany.hu.

Oszd meg!