Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Itt a 100 leggazdagabb techmilliárdos listája

Régi közmondás, hogy a gazdagok egyre gazdagabbak lesznek, de ez idén mindenképp igaz a techszektor milliárdosaira. Idén harmadszor jelenik meg a Forbes éves listája a leggazdagabb teches vállalkozókról, és most először többet érnek együtt, mint 1 billió dollár, vagyonuk pontosabban 1,08 billió dollár, ami 21 százalékkal több a tavalyinál. Ez nagyrészt a részvények emelkedésének köszönhető, például a Facebooknál és az Amazonnál, illetve a kínai közösségimédia-óriásnál, a Tencentnél.

A 189 milliárdos növekedés fele a 10 leggazdagabbtól származik. Több mint háromnegyedüknek ma nagyobb a vagyona, mint egy évvel ezelőtt. Idén 2,6 milliárd dollárral lehetett felkerülni a listára, míg tavaly még 2,2 milliárd is elég volt.

A leggazdagabb techvállalkozó továbbra is Bill Gates (és nem mellesleg a világ leggazdagabb embere is egyben), az amerikai Forbes számításai szerint vagyona 85,4 milliárd dollár. Egy hónappal ezelőtt az Amazon alapítója, Jeff Bezos rövid időre megelőzte Gatest, de hamar visszaesett és mára 81,7 milliárd dolláros vagyona van. Gates vagyona idén 6,5 milliárd dollárral nőtt, annak ellenére, hogy 4,6 milliárdnyi Microsoft-részvényt adományozott  Bill & Melinda Gates Alapítványnak. Mára csak 1,3 százaléknyi Microsoft-részvénye van.

A legnagyobbat idén a listán harmadik Mark Zuckerberg Facebook-alapító. Ő az egyik a a 16 milliárdos közül, aki 40 alatt van, és az ötödik legfiatalabb. Zuckerberg 15,6 milliárddal gazdagabb, mint tavaly, részvényei 34 százalékot emelkedtek. Bezos vagyona majdnem ennyivel, ő 15,5 milliárdot szedett fel az Amazon részvények 25 százalékos emelkedésével.

A következő legtöbbet nyerő Ma Huateng, a kínai Tencent CEO-ja. Ő Ázsia második leggazdagabb mágnása, vagyona 14,7 milliárd dollárról 36,7 milliárd dollárra nőtt. Az Alibaba-alapító Jack Ma a leggazdagabb techmilliárdos Ázsiában, 37,4 milliárd dolláros vagyonával. Tavaly óta 11,6 milliárdot keresett. A listáról ötvenen ameirkai állampolgárok, a top 10-ből nyolcan, kétharmaduk Kaliforniában él. 33 milliárdos a listáról ázsiai lakos, több mint felük Kínában vagy Hongkongban él.

100-ból 11-en lettek szegényebbek idén, összesen több mint 1 milliárddal csökkent a vagyonuk. A legnagyobb vesztes a kínai Lei Jun, akinek 2,9 milliárd dollárra csökkent a vagyona 6,9-ről, mivel okostelefon-gyártó cége, a Xaiomi piacot vesztett Kínában. Az Uber-alapító Travis Kalanick és Garrett Camp vagyona 5,1 milliárd dollárról 1,2 milliárd dollárra esett a botrányok miatt.

 

A teljes, 100 fős lista itt olvasható.

Oszd meg!