Megújult a Forbes magazin, odatették magukat Amerikában

Új dizájnt kaptunk Amerikából, és boldogok vagyunk vele. A legtöbb változáshoz kell egy kis idő, míg hozzászokik az ember, ehhez nekem igazán nem kellett. Kézbe vettem az új amerikai lapot […]

Bővebben

Instagram, Messenger és a többiek: olyan figyelmeztető gyomrost küldött az Apple a Facebooknak és a Google-nek, amilyet már régen láttunk

Ugyan gyorsan megoldódott a konfliktus, de az Apple kiosztott pár kemény tockost.

Zajlik az élet a Völgyben! A héten az egész techvilágot megrázta a hír, hogy a Facebook Apple-eszközöket használt arra, hogy megfigyeljen tinédzsereket. A vállalat néhány dollárért cserébe egy, az Apple Store-ból nem megszerezhető alkalmazást telepített a fiatalok készülékeire, ami folyamatosan monitorozta, hogy hogyan használják azt.

Ezt úgy tudta megtenni, hogy rendelkezik egy licensszel, ami lehetővé teszi, hogy az általa fejlesztett alkalmazásokat kívülről is telepíteni lehessen a készülékekre. Ebben a licenszben semmi rendkívüli nincs, sok nagy cégnek van ilyen, egy bizonyos méret felett a céges ügyeket sokkal egyszerűbb ilyen, a nyilvánosság számára nem elérhető applikációkban menedzselni – legyen szó HR-es dolgokról, pénzügyről, logisztikáról, vagy egyszerűen csak a menza menüjéről.  A botrány után a Facebook leállította az alakalmazást, de késő volt.

Az Apple válaszul kilőtte az iOS-ről az összes olyan Facebook-appot, amivel a cég fejlesztői dolgozhatnak, azok egyszerűen nem indultak el a készülékeken – ilyen volt például a Facebook, a Messenger vagy az Instagram béta verziója.

A balhé után egy nappal a Facebook visszakapta az irányítást, de az egész mizéra nagyon rosszkor talált be az Apple-nek, hiszen a vállalat egyik fő üzenete az, hogy az Apple-készülékeken a felhasználók adatai és magánszférája biztonságban vannak. Erre pár napja kiderült, hogy egy bug miatt a FaceTime-felhasználók simán lehallgathattak bárkit, akit felhívtak, anélkül, hogy az észrevette volna, majd jön a hír, hogy a Facebook tinik adatai után szaglászik, megkerülve a hagyományos protokollt.  Ugyanez történt a Google-lel is, akik hasonló módon az iPhone-használati szokásokat monitorozták egy ugyanilyen, az App Store-ból nem letölthető céges alkalmazással, az Apple ugyanúgy felfüggesztette a belső appok terjesztésére adott licenszet, mint a Facebook esetében, de azóta már ezt is elsimították. A kérdés csak az, hogy ennek elég elrettentő ereje lesz-e, mert a The Verge szerint egyre-másra bukkannak elő ilyen esetek, például az Amazon is telepített külső eszközökre saját fejlesztésű, az Apple által nem jóváhagyott alkalmazást.

 

 

 

 

"Különös szervezetem van. Nem emlékszem rá, hogy munka közben valaha is elfáradtam volna, csak a semmittevés merít ki végképp."