Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Instagram, Messenger és a többiek: olyan figyelmeztető gyomrost küldött az Apple a Facebooknak és a Google-nek, amilyet már régen láttunk

Ugyan gyorsan megoldódott a konfliktus, de az Apple kiosztott pár kemény tockost.

Zajlik az élet a Völgyben! A héten az egész techvilágot megrázta a hír, hogy a Facebook Apple-eszközöket használt arra, hogy megfigyeljen tinédzsereket. A vállalat néhány dollárért cserébe egy, az Apple Store-ból nem megszerezhető alkalmazást telepített a fiatalok készülékeire, ami folyamatosan monitorozta, hogy hogyan használják azt.

Ezt úgy tudta megtenni, hogy rendelkezik egy licensszel, ami lehetővé teszi, hogy az általa fejlesztett alkalmazásokat kívülről is telepíteni lehessen a készülékekre. Ebben a licenszben semmi rendkívüli nincs, sok nagy cégnek van ilyen, egy bizonyos méret felett a céges ügyeket sokkal egyszerűbb ilyen, a nyilvánosság számára nem elérhető applikációkban menedzselni – legyen szó HR-es dolgokról, pénzügyről, logisztikáról, vagy egyszerűen csak a menza menüjéről.  A botrány után a Facebook leállította az alakalmazást, de késő volt.

Az Apple válaszul kilőtte az iOS-ről az összes olyan Facebook-appot, amivel a cég fejlesztői dolgozhatnak, azok egyszerűen nem indultak el a készülékeken – ilyen volt például a Facebook, a Messenger vagy az Instagram béta verziója.

A balhé után egy nappal a Facebook visszakapta az irányítást, de az egész mizéra nagyon rosszkor talált be az Apple-nek, hiszen a vállalat egyik fő üzenete az, hogy az Apple-készülékeken a felhasználók adatai és magánszférája biztonságban vannak. Erre pár napja kiderült, hogy egy bug miatt a FaceTime-felhasználók simán lehallgathattak bárkit, akit felhívtak, anélkül, hogy az észrevette volna, majd jön a hír, hogy a Facebook tinik adatai után szaglászik, megkerülve a hagyományos protokollt.  Ugyanez történt a Google-lel is, akik hasonló módon az iPhone-használati szokásokat monitorozták egy ugyanilyen, az App Store-ból nem letölthető céges alkalmazással, az Apple ugyanúgy felfüggesztette a belső appok terjesztésére adott licenszet, mint a Facebook esetében, de azóta már ezt is elsimították. A kérdés csak az, hogy ennek elég elrettentő ereje lesz-e, mert a The Verge szerint egyre-másra bukkannak elő ilyen esetek, például az Amazon is telepített külső eszközökre saját fejlesztésű, az Apple által nem jóváhagyott alkalmazást.

 

 

 

Oszd meg!