Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

National Cancer Institute, Unsplash

Inkább magánkórházba mennél? – Erre figyelj, ha egészségbiztosítást kötsz

Egyre nagyobb a választék a hazai egészségbiztosítások piacán, és a koronavírusjárvány is sokakat sarkallhat arra, hogy ilyen módon biztosítsák be maguknak a magánorvosi ellátást. Tippek és részletek a júliusi magazinban.

Megjelent a júliusi Forbes, benne egy négyoldalas friss összeállítással az egészségbiztosításokról.

A piac folyton változik, azóta, hogy utoljára ránéztünk a kínálatra, biztosítási csomagok bővültek vagy éppen szűkültek, több kombinált megoldás jelent meg egészségpénztárak és biztosítók összefogásában, és sajnos, jött a mindent felforgató koronajárvány. Utóbbi miatt elmaradtak vizsgálatok, műtétek és szűrések, és a korábbinál is többekben megfogalmazódott a késztetés, hogy addig jó, amíg jó távol maradhat az állami egészségügytől.

Egészségbiztosítást kötni azonban jóval nagyobb körültekintést igényel, mint mondjuk egy lakásbiztosítást, elég sok szempontot érdemes mérlegelni, és mindenkinek a preferenciái és anyagi lehetőségei szerint dönteni. A magazinban részletesen végigvettük az alapfelszereltségtől a full extráig húzódó palettát, itt most csak néhány szempont ízelítőül:

Nem pénzt, szolgáltatást: Alapvetően két típusa van az egészségbiztosításoknak, az összeg- és a szolgáltatásfinanszírozó biztosítások – utóbbiak az igazán izgalmasak, ahol 0–24 órás segélyvonallal, teljes körű ellátásszervezéssel fogják a biztosított kezét, ha baj van, és neki a pénztárcáját sem kell elővennie, miután ellátták egy magánkórházban, mert mindent intéz és áll a biztosító. Ilyet érdemes választani, mi is ezeket a megoldásokat néztük végig.

Jobb a céges, és nem rossz a családi sem: A céges, csoportos egészségbiztosítások alapból olcsóbbak, többet tudnak, mint az egyénileg megköthetők, így aki teheti, ilyen megoldás után nézzen. Ha a cége nem elég gáláns, akkor viszont érdemes a család többi tagját bevonni a biztosításba, néhány százalékkal így is alacsonyabbá tehető a fizetendő díj.

Egy erős közepes csomagot: A legtöbb helyen legalább két, de van, ahol öt különböző tartalmú csomag közül lehet választani, érdemes olyat keresni, ahol nemcsak labor-, de komolyabb diagnosztikai vizsgálatok is benne vannak a csomagban, jár hozzá kiadós járóbeteg szakrendelés és egynapos sebészet, továbbá évente mehetünk menedzserszűrésre.

Kis pénzből is: A belépő szint az egészségpénztárak és biztosítók együttműködésével indul, egészen banális összegekért (akár havi 83 forintért) is hozzá lehet már jutni egy egészségbiztosítási csomaghoz. Ebbe sok minden nyilván nem fér bele, de azért laborvizsgálatokat, alapdiagnosztikát tartalmaz, és az egyik konstrukció akár még egynapos sebészetet is fedez.

Ha nagyon nagy a baj: Olyan biztosítások is vannak, amelyek ugyan nem fedezik a hétköznapi járóbeteg szakrendeléseket vagy a prevenciót szolgáló szűréseket, ha viszont beüt a legnagyobb baj – az öt legsúlyosabb és legdrágábban gyógyítható betegség valamelyike a ráktól a szervátültésig – akkor minden kezelést, műtétet, gyógyszert térítenek.

Hogy melyik a legjobb ár-érték arányú biztosítás, hogy melyikkel kezeltethetjük magunkat külföldön, hol nincs várakozási idő, melyik biztosítás mennyibe kerül és mit tud, arról a júliusi Forbesban írtunk. Lapozz bele a magazinba!

Las Vegas az a hely, ahol a pénz tényleg tud beszélni. Azt mondja: viszlát.