Nettó 8 óra, és menj haza játszani!

Csanády István szembe megy az árral. Van egy 30 fős startupja, amely most kapott 2 milliárd forint befektetést, nem is akárhonnan, hanem a Revolut és a Spotify egykori befektetőitől. Alkalmazásuk, […]

Bővebben

fotó: ingatlan.com

Marad-e lakás 10 millió forint alatt Magyarországon?

A falusi csok a kistelepülések ingatlanpiacát is felpörgeti, egy év alatt 10 százalékkal nőttek az árak, de nőtt a kínálat is. Az árakban nagy a szórás, néhány tízezer forintos négyzetméterártól az egymillióig terjedhetnek.

Még el sem indult a falusi csok, már élénkülést okozott a piacon: az új kedvezménynek megfelelő településeken májusban 14 835
lakóingatlant várt eladásra, június utolsó hetében már 15 220 darab volt a kínálatban. Ez egy hónap alatt 2,5 százalékos növekedésnek felel meg – írja közleményében az ingatlan.com.

Az állami lakástámogatási rendszer júliustól elérhető új, kistelepülési ingatlanok vásárlásához elérhető eleme elgondolkodtathatja a vevőket, hogy messzebb merészkedjenek a városoktól. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a nagyobb városokban jellemző árszinteknél jóval alacsonyabb áron lehet másik lakóingatlanba költözni az állami kedvezmény segítségével, ami azt eredményezi, hogy

a nagyvárosoktól akár 40-50 kilométerrel messzebbre is merészkedhetnek a lakásvásárlók. A közlekedési infrastruktúra fejlődésével idővel pedig még távolabbi települések is felkerülhetnek a vevők térképére.

Ami a Balaton mellett egy négyzetméterre elég, abból a keleti országrészben egy ház is kijön

Az ingatlanhirdetési portál adatai szerint júniusban több mint 2100 falusi csokra jogosult településen
kínáltak eladásra lakóingatlant.

Az érintett települések átlagárainak középértéke 9 millió forint volt.

Egy évvel korábban, amikor még nem lehetett tudni a falusi csokról, ezeknek a településeknek az átlagára 8 millió forint volt, így több mint 10 százalékkal emelkedett az érintett településeken eladó ingatlanok kínálati ára.

Az árakat tekintve hatalmas a szórás az egyes települések között: a keleti országrészben néhány tízezer forintos négyzetméterárak is lehetnek,  legdrágább települések a főváros, a Balaton vagy az ország nyugati határvidékén találhatók. Például a borsodi Szászfa, a szabolcsi Ömböly vagy a békési Mezőgyán falvakban 8-10 ezer forint körüli átlagos négyzetméterárral kalkulálhatunk, így akár 1-2 millió forintért is ingatlanhoz lehet jutni. A falusi csokos települések közül Balatonakali a legdrágább, itt az átlagos négyzetméterár az 1 millió forintot is eléri.

Balatoni nyaralót szeretne? Drágább, mintha lakást venne

Borítókép: ingatlan.com

 

Egy-egy felfedezés igazolása, egy-egy felismerés helyességének bizonyítása mindig a nagy pillanat után következik; maga a kreatív aktus mind a tudós, mind pedig a művész számára fejesugrás a sötétségbe, ahol mindkettejüket saját, a legkevésbé sem csalhatatlan megérzései vezetik.