Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Dope Masters // Unsplash

Balatoni nyaralót szeretne? Drágább, mintha lakást venne

Még mindig a Balaton körül a legdrágábbak a nyaralók, de a Velencei-tónál is emelkedtek tavaly az árak – derül ki a Takarék Index 2018-as adatokra alapozott elemzéséből.

Tavaly a Balaton környékén 421 ezer forint körül alakultak az átlagos árak, ez magasabb a területet jellemző lakóingatlanáraknál.

Balatonföldváron már 178 ezres négyzetméteráron is kapni téliesített házat, de a legdrágább Balatonfüred-Balatonlelle-Siófok tengelyen is 395 és 500 ezer forint között mozognak az árak.

Átlagos üdülőárak és lakóingatlanárak viszonya – Kép: Takarék Index

Siófokon lehetett a legdrágábban nyaralót venni, a második helyen Balatonalmádi állt, míg a dobogó harmadik helyére Balatonfüred került. A magyar tengernél

legolcsóbban Keszthelyen lehetett nyaralót venni, 2018-ban 225 ezer forintos négyzetméteráron.

A második legdrágább helyszínnek számító Velencei-tó környékén átlagosan 264 ezer forintot kellett fizetni négyzetméterenként egy nyaralóért, ez az ár szintén meghaladta az ugyanott a lakóingatlanokért fizetendő összegeket.

A Dunakanyarban átlagosan 209 ezer forintos négyzetméteráron cseréltek gazdát az üdülők, ami a harmadik legdrágább helyszínnek számított hazánkban.

A legolcsóbban nyaralóhoz jutni a Mecsek-Villány térségben lehetett, ott a 100 ezer forintot sem érték el az ingatlanokért fizetendő átlagos négyzetméter árak.

Ha valaki a nagy magyarországi tavak mellett szeretne házat vagy lakást vásárolni, akkor ezt a legolcsóbban a Tisza-tó mellett teheti meg.

A Velencei-tó és a Balaton esetében már kicsit összetettebb a kép, a Balaton közelében akadnak ugyanis olyan települések, ahol kedvezőbb árakon hozzá lehet jutni ingatlanhoz, mint a Velencei- tónál. Például Balatonföldváron és Keszthelyen, de ide tartoznak még Fonyód lakóingatlanjai, vagy Balatonboglár üdülői.

A többi esetben azonban lényegesen mélyebben kell a zsebébe nyúlnia annak, aki a Balatonnál tervez saját házat vagy lakást venni.

Főoldali kép: Dope Masters // Unsplash

Okosnak és bölcsnek lenni két különböző dolog.