Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Indul az albérletőrület: akár havi több tízezret is spórolhat, aki itt választ panellakást

Kezdődik a nyári alberletkeresési szezon, a panellakások lehetnek az idei albérletszezon slágerei az ingatlan.com szerint.

Szerda este publikálják a felvételi ponthatárokat, ezzel pedig megkezdődik az albérletszezon, amelynek során megugrik a kiadó lakások iránti kereslet. Az ingatlan.com ezért a saját hirdetési adatbázisában található 40 négyzetméternél kisebb garzonlakásokat és panellakások bérleti díjait hasonlította össze Budapesten és az egyetemvárosokban.

Az országos albérletkínálatban 1150 panellakás és majdnem 2500 garzonlakás található. Ezek között van átfedés, ugyanis minden tizedik garzon panellakás a kínálatban. „A fővároson és az országon belül is vannak különbségek, de az szinte mindenhol igaz, hogy a kisebb alapterületű lakások és a panelek az átlagnál olcsóbbak, ezért a diákok leginkább ezeket a lakásokat keresik majd a most induló szezonban” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Budapesten a 40 négyzetméteresnél kisebb kiadó lakások adták az albérletkínálat 18 százalékát júliusban. A nagy egyetemvárosok közül Pécsen és Győrben körülbelül a kínálat ötödét tették ki a garzonlakások, Debrecenben és Szegeden csupán 14-15 százalék volt az arányuk. „A legjobb helyzetben a miskolci diákok vannak, itt ugyanis a kiadó lakások több mint negyedét az olcsóbbnak számító garzonlakások teszik ki” – mutatott rá Balogh László. Az ingatlan.com szakértője elmondta, hogy a népszerű egyetemvárosokban akár havonta több tízezer forintot is megspórolhat az, aki panellakást vagy garzont bérel. A legolcsóbb egyetemvárosokban viszont alig van különbség a panelek és a téglaépítésű lakások bérleti díja között.

Így alakulnak az albérlatárak a különböző városokban:

Budapest

Az ingatlan.com elemzése szerint júliusban a fővárosi kiadó lakásokért átlagosan 160 ezer forintot kértek. A 40 négyzetméternél kisebb garzonokért 140 ezer forintot, a panellakásokért pedig 125 ezer forintot. Az egyetemek főiskolák szempontjából kiemelten fontos városrészek közül a XI. kerületben a kiadó paneleknél az átlagár 158 ezer forint volt, a garzonoknál pedig 130 ezer forintot tett ki. A XIII. kerületben előbbiekért 140 ezer forintot, utóbbiakért 130 ezer forintot kértek a tulajdonosok.

Budapesti albérletárak júliusban. Forrás: ingatlan.com

Budapesti albérletárak júliusban. Forrás: ingatlan.com

Debrecen

A debreceni albérletpiacon júliusban 100 ezer forintnál járt az átlagos bérleti díj. A panellakások esetében 95 ezer forintra, a garzonoknál pedig 80 ezer forintra rúgott.

Miskolc

Miskolcon annyiban más a helyzet, hogy a város kiadó lakásainak bérleti díja átlagosan 80 ezer forint, a paneleké szintén. A garzonoknál viszont 60 ezer forint az átlag.

Szeged

A szegedi piacon 100 ezer forintos átlagos bérleti díjjal mennek az albérletek. A paneleknél 95 ezer forintot, a garzonokért 85 ezer forintot kell adni havonta.

Győr

Jelentős az eltérés a győri bérleti díjakban. Miközben a 100 négyzetméteresnél kisebb albérletek átlagosan 110 ezer forintba kerülnek, a panelek alig olcsóbbak, 100 ezer forintot kell értük adni, míg a 40 négyzetméteresnél kisebb garzonoknál 58 ezer forint az átlag.

Pécs

Pécsen az ingatlan.com elemzése szerint az összes albérlet átlaga 95 ezer forint. Ennél ötezer forinttal alacsonyabb a panellakások havi bérleti díja, a garzonoké pedig 80 ezer forintra jött ki július közepén.

Albérletárak a vidéki nagyvárosokban. Forrás: ingatlan.com

Albérletárak a vidéki nagyvárosokban. Forrás: ingatlan.com

 

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar