Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Íme, egy tényleg életmentő applikáció, amit érdemes letölteni

Elindult a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat új, az összes magyarországi mobilszolgáltató ügyfelei számára ingyenesen elérhető ÉletMentő elnevezésű applikációja, amely gyorsabbá és hatékonyabbá teheti a segélyhívást – derül ki a Vodafone közleményéből.

Az app pontos helymeghatározást tesz lehetővé, megjeleníti a mentők számára az előre feltöltött egészségügyi adatokat, tartalmazza a felhasználóhoz legközelebb eső gyógyszertár, kórház, defibrillátor helyét és része egy elsősegélynyújtó kisokos is.

Az ÉletMentő alkalmazás egyik nagy előnye, hogy tárolja az előre feltöltött egészségügyi adatokat, melyeket segélyhívás során a mentők rendelkezésére bocsát, így a fontos tudnivalók azonnal rendelkezésre állnak. Az applikáció hívásai ugyanúgy „klasszikus” segélyhívások, de már a hívás fogadásakor rendelkezésre áll és a monitoron látható egy digitális adatcsomag is.

Az app már három országban – Csehországban, Ausztriában és Szlovákiában – működik. Csehországban már több mint egymillióan töltötték le, és több mint negyvenezer esetben adtak le róla segélykérést.

A felhasználói visszajelzések alapján a leggyakrabban végtagtörések, allergiás reakció, illetve szívroham esetén kértek segítséget az appon keresztül. Az alkalmazást a cseh Medical Information Technologies fejleszti, és a hazai változat fejlesztése során felhasználják e három ország tapasztalatait, de cél, hogy egy lokalizált, a hazai igényeknek megfelelő tartalom jöhessen létre.

Fotó: Camilo Jimenez / Ambulance


"A kő nem lesz könnyebb, ha pehelynek nevezem és az ember sem jobb, ha istennek hívom."