Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Washington Post, YouTube

Íme a Huawei-balhé vesztesei és győztesei

Donald Trump amerikai elnök háborút hirdetett a kínai gyártó ellen, amelynek – minden ilyen ügyhöz hasonlóan – egyaránt lesznek győztesei és vesztesei.

Természetesen a Huawei a vesztesek közé tartozik, hacsak nem számoljuk azt, hogy még ismertebb márka lesz, amelynek talán még a nevét is megtanulják leírni – jegyzi meg némi iróniával Simon Rockman szakíró az amerikai Forbes.com-ra írt cikkében. (A kínai cég ellen hozott amerikai szankciókat egyelőre felfüggesztették, pont azért, hogy az amerikai cégek is fel tudjanak készülni rá, de a Trump-adminisztráció elég eltökéltnek tűnik.)

Győztesek

  1. Ericsson
  2. Nokia
  3. MediaTek
  4. Samsung
  5. Cisco

 

Ericsson

A hálózati infrastruktúra-üzlet eléggé hasonlít egy kétszereplős lóversenyre. Ha az egyik lovat diszkvalifikálják, a másik benyargal a célba. Már most látható, hogy az 5G miatt óriási a kereslet, az Ericssonnak pedig nem feltétlen az árversenyen kell törnie a fejét.

Nokia

A lovas hasonlatnál maradva a harmadik induló a Nokia, valamivel lemaradva a két legnagyobb mögött. A Nokia nem csak a Huawei kieső üzleteiből profitálhat: akik eddig a Huaweit és az Ericssont játszották ki egymás ellen, immár a Nokia nevét is bedobhatják a tárgyalásokon. Jóllehet a Nokia Infrastructure nem ugyanabban a kézben van, amiben a telefonkészülékeket gyártó üzletág, mindenképpen erősödő eladásokra számíthatnak, különösen Indiában, ahol még mindig a legkedveltebb gyártónak számítanak.

MediaTek

A másodikszámú okostelefonos chipgyártó 1,5 milliárd terméket értékesített tavaly. Jóllehet a zászlóshajónak számító Huawei P30-ben a gyártó saját, Kirin processzorát használják (akárcsak a P9-, P10-, P20-, P30-, P Smart-, Mate szériában), a többi, jellemzően a középkategóriás készülékbe szerelt lapka az amerikai Qualcommtól származott. Eddig. A legvalószínűbb forgatókönyv – rövidtávon mindenképpen – hogy ezeket a tajvani székhelyű MediTekre cseréli a kínai gyártó. (Frissítés: korábban azt írtuk, csak a P30-ba szereltek Kirin processzort, a cikket később pontosítottuk.)

Samsung

A Huawei a világ másodikszámú mobilgyártója, lemaradva a Samsung mögött. Ha a kínai gyártó kimarad az androidos buliból, az már elég ok lehet arra, hogy valaki csak emiatt a koreai gyártó termékét válassza. Különösen igaz ez az 5G-re, ahol kezdetben nagyon korlátozott lesz a választható készülékek száma.

Cisco

Az amerikaiak gyakran védekeznek azzal, hogy a kínai gyártó karanténba zárása nem egy amerikai gyártó érdekében történik. Nos. A Dell és Hewlett Packard is sok hardvert ad el, mégis a Cisco fog a legtöbbet profitálni a tilalomból. A hálózatokat építő szakemberek a nagyon „látványos” 5G Rural First bevezetésén dolgoznak, amellyel először földrajzilag elzártabb részeket céloznak meg. Ne lenne amerikai vetélytárs? Ugyan.

 

Vesztesek

  1. Qualcomm
  2. Google
  3. Apple
  4. Vodafone

 

Qualcomm

Nem elég, hogy az okostelefonok és a mobilos infrastuktúra terén világszerte legnagyobb chipgyártónak számító vállalat elveszítette a legnagyobb megrendelőjét a Huawei személyében, ráadásként várható, hogy a szintén kínai ZTE-nek sem szállíthat tovább, amely komoly eredményeket tud felmutatni az ázsiai piacon.

Google

Az Android a legnépszerűbb mobilos operációs rendszer, amelyhez így a Google nem szállíthat többé frissítéseket Huawei készülékekre (ahogy korábban írtunk róla: a már megvásárolt telefonokra elérhetők lesznek majd a frissítések), ezért a kínai óriás saját rendszert ír. Ehhez a Huaweinek bőven megvannak a képességei. A Microsoft is rájött: hiába ír valaki jobb operációs rendszert az Apple-nél vagy a Google-nél, appok nélkül sikertelen lesz. Lehetséges, hogy a kínai piacon natív márkák épülnek fel, amelyek később Indiában és a világ többi részén is elterjedhetnek.

Apple

Bár azt gondolhatnánk, hogy a másodikszámú gyártó nehézségei jó hír hírek a harmadikszámú gyártó számára, várhatóan az Apple lesz a kínai bosszú elsőszámú céltáblája. Lehetséges, hogy mindez nagyon finoman, észrevétlenül történik, és az is lehet, hogy adók teszik majd elérhetetlenül drágává. Ez a világ legjobban növekvő piaca, az itteni veszteségek megtorpedózhatják az Apple pénzügyi terveit. Összegezve: az Apple van leginkább kitéve Kína és Trump kereskedelmi háborújának.

Vodafone

Az Egyesült Királyságban egy hálózat szorul a leginkább a Huaweire, ez a hálózat pedig nem más, mint a Vodafone. A hálózatok nagyon szoros kapcsolatban állnak az infrastruktúra-szállítóikkal, ezért nagyon nehéz az egyiket lecserélni egy másikra. A cég nemrég bejelentette, hogy a kínai gyártóval közösen elindítja az 5G-hálózatát. Namost. Ha mégis meg jell kezdenie a tárgyalásokat az Ericssonnal vagy a Nokiával, a sor végére kerül és az ottani vezetők is tudják, hogy a cégnek nincs más lehetősége. Nem egy irigylésre méltó pozíció ez.

Oszd meg!