rövid hír

Ilyet csak az állam tud: 24 milliárd szerencsejátékból

Forbes
2021. május 31. 3 perc olvasás

A járványügyi helyzet ellenére is újabb rekordévet zárt a nemzeti lottótársaság 2020-ban 6 százalékos árbevétel növekedéssel. A Szerencsejáték Zrt. 575,4 milliárd forint árbevételt és több mint 23,9 milliárd forint adózott eredményt ért el 2020-ban, EBITDA mutatója pedig 31,5 milliárd forintra növekedett.

A hétfőn nyilvánosságra hozott beszámolóból kiderül, hogy a nemzeti lottótársaság a járványidőszak ellenére is túlteljesítette 2019-es üzleti eredményeit, az 575,4 milliárd forintos nettó árbevétel 6 százalékkal, 32,8 milliárd forinttal haladta meg az előző év forgalmát.

Ezzel együtt a tiszta játékbevétel, tehát a szerencsejáték árbevételnek a játékosokat megillető nyereményekkel csökkentett összege is 190 milliárd forintra emelkedett. A növekedéshez részben hozzájárult – a fejlesztések és értékesítésösztönző aktivitások mellett – a lottójátékok, azon belül az Ötöslottó rendkívüli főnyeremény-halmozódása is.

118 milliárd a költségvetésbe

A jelentős bővülés hatására a társaság 2020-ban ugyancsak rekordot jelentő 118,3 milliárd forinttal járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához különböző adók, járulékok, díjak és osztalék formájában.

A társaság továbbá közölte, hogy a pandémia miatt segíti értékesítési partnerit: a Hálózatvédelmi és Fejlesztési Akcióterv keretében 7 milliárd forintos többletforrást biztosít 2021 év végéig 2200 értékesítési partnere működése támogatására és közel 10 ezer munkahely megőrzésére a szektorban.

E-sportfogadás, digitális sorsjegy

Az elmúlt évben a sportfogadási ágazat és a digitális csatornák népszerűsége is jelentősen megnövekedett, itt volt a legdinamikusabb a bővülés. A digitális csatornák 120 milliárd forintos bevételt hoztak, ezzel 20,9 százalékos a részesedésük a teljes forgalomból. 

Különösen sikeresnek bizonyult az e-sportfogadás bevezetése, a sportfogadási weboldal megújítása, és beemelték a digitális térbe a sorsjegyszegmenst is. A földi értékesítést végző csatornák teljesítménye a járványhatások okozta nehézségek ellenére 2020-ban is teljesítette az egy évvel korábbi szintet. A legnagyobb, 315,8 milliárd forintos forgalmat a magánüzletek érték el.

Külföldön is terjeszkednének

Az idén 30 éves Szerencsejáték Zrt. történetében egyedül a 2008-2009-ben kialakult gazdasági világválság hozott átmeneti megtorpanást. Idén is rekordra készülnek, lesznek új termékek, és újabb lökést adhat a labdarúgó Európa-bajnokság és az olimpia is.

A cég a külpiaci terjeszkedést is vizsgálja, közép- és hosszútávon régiós szereplővé akar válni.