Üzlet

Ilyenek a laza főnökök

Laza Bálint
2017. május 17. 5 perc olvasás

A Forbes kedden tartotta első Legyél jobb! napját, a nagy színpadon Laza főnökök címmel is volt előadás. A közönség reakciói alapján valószínűleg tényleg megéri laza főnöknek lenne, és jó laza főnök alatt dolgozni. Meg érdemes tanulnunk egymástól.

A Forbes Legyél jobb! napjának legérdekesebb nevű szekciója szerintem a “Laza főnökök” volt: pont eléggé tág ahhoz, hogy szinte bármit beleértsünk, és elég konkrét ahhoz, hogy sok mindent mégse. Szerencsés helyzetben voltam, a laza főnököket a backstage-ből figyelhettem meg először: egymást szórakoztatták, nevetgéltek, de azért figyeltek arra, mit mond a másik, aki már épp a színpadon van.

Kezdésnek nem rossz, gondoltam, és reméltem, hogy a résztvevők – Orosz Györgyi, a Hősök tere CEO-ja, Chikán Attila, a Rajk László szakkollégium alapítója, Halácsy Péter, a Prezi társalapítója – a színpadon is ilyen lazák maradnak, ha már tényleg ez a szekció neve, és remélhetőleg nem véletlenszerűen válogatták őket ide. Nyilván a színpadon mindenki kicsit más, nézzük meg, mi lesz.

Nem kellett csalódnom, hamar jött pár erős mondat, amit azért nem mindennap hall az ember. Orosz Györgyi, a Hősök terétől például arról beszélt, hogy azt érezte, más dolga is van saját cég építése mellett, van baj ebben az országban, és saját felelőssége is ebbe beleállni. Szerinte olyan vállalkozást kell építeni, amiben van társadalmi hasznosság is. Emellett igyekszik mintát adni másoknak is, csinálják utána, amit ő. A Hősök tere ugye pont erről szól: az átlagemberek is rájöhetnek, hogy ők is könnyedén lehetnek hősök, cselekedhetnek, amikor kell. “Az emberek 81 százaléka segíteni akar, de több mint 81 százalék mégsem tesz semmit, amikor helyzet van” – mondja. Ezért tréningeken mutatják meg, hogy ezt hogy kell.

dph_9714Orosz Györgyi Hermann Irénnel a Forbes színpadán (Fotó: Fekete Csaba)

Saját példáról is beszélt, arról, hogy nyugodtan szabad hibázni, elismerni saját hibáinkat: nem beszélt angolul, elkezdett nyelvtanfolyamra járni, de már a kezdők között is ciki volt felnőttként, hogy nem beszélnek jól, ez az egész csoportra ráragadt, ő pedig abbahagyta a nyelvtanulást. Be kellett látnia, hogy ez hiba, amit vállalnia kellett.

Chikán Attila, a Rajk szakkollégium volt alapítója, igazgatója, közgazdász, volt miniszter arról beszélt, hogy hiába van régóta köze a szakkollégiumhoz, és vannak ismétlődések, mégis, hosszú ottléte alatt is folyamatos megújulásra volt szüksége, hiszen a diákok teljesen más gondolkodásmóddal, szocializációval érkeznek mondjuk ma, ahhoz képest, amit a hetvenes években tapasztalt.

dph_9721Chikán Attila a Laza főnökök szekcióban az első Legyél jobb! napon (Fotó: Fekete Csaba)

Szerinte a Rajkban bőven lehet hibázni, egyéni és intézményi szinten is rengeteg a hiba, de hát erről szól a tanulás. “Az emberek jók alapjában véve, érdemes bennük keresni a pozitív momentumokat. Alapjaiban pedagógusalkat vagyok, könnyű keresnem a pozitív dolgokat az emberek cselekedetei között” – mondta.

A laza főnök szótári definícióját végül Halácsy Péter, a Prezi társalapítója hozta el a színpadra: mondatonként nehéz visszaadni, mégis miért, de stílusától, lazaságától pozitív értelemben felbolydult a közönség, szinte minden második mondatát taps vagy nevetés fogadta. Halácsy egyébként mostanában nem igazán a Prezivel foglalkozik, sok-sok kitérő válaszából (nemcsak ebben a kérdésben) annyit lehetett kihámozni, hogy saját alapítású “iskolájának szenteli ideje 110 százalékát”. (A Prezi egyébként kedden reggel jelentette be, hogy megvették az Infogramot).

dph_9749Halácsy Péter strandpapucsban, mezítláb lépett a színpadra (Fotó: Fekete Csaba)

Legnagyobb fejlődésének a szülővé válást tartja, szerinte ebből sok minden átvihető az üzleti életbe is. “Mit mondjál a gyerekednek, amikor visszaüti a labdát teniszben? Nagyon ügyes vagy helyette: szeretem nézni, ahogy visszaütöd a labdát – ez valószínűleg sokkal jobb visszajelzés” – véli Halácsy.

A karrierépítő készségek tanulhatóak, és művelésük jó eséllyel ültet minket a főnöki székbe. Az első Legyél jobb! napon ezeket vizsgáltuk trénerek és coachok segítségével, és olyanokat kérdeztünk tapasztalataikról, akik már a főnöki székben ülnek. Demján Sándor főnöki alaptételeit itt olvashatod, a Béres család tapasztalatait itt.