Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

IKEA-golyók: 96 százalékkal fenntarthatóbb az új verzió, igaz, hús nincs benne

A húsmentes golyó, melynek klímalábnyoma csupán 4 százaléka a klasszikus verziónak, abból a megfontolásból született, hogy a húsgolyókra is specializálódott bútorgyártó új formában kínálja a golyókat, ezúttal hús nélkül. Olyan összetevőkből, mint a borsófehérje, a zab, az alma és a burgonya, sikerült megalkotni a klasszikus termék fenntarthatóbb megfelelőjét, így a rajongóknak nem kell lemondaniuk a megszokott ízről és állagról – ígérik a svédek.

Az új húsmentes golyó növényi eredetű húspótló anyagokból – borsófehérjéből, zabból, burgonyából, hagymából és almából – készül, de az íze és az állaga hasonló, mint a húsé. A húsmentes golyó klímalábnyoma a klasszikus húsgolyóénak mindössze 4 százalékát teszi ki, jelentősen hozzájárulva ezzel a vállalat azon célkitűzéséhez, hogy a vállalat 2030-ra klímapozitívvá váljon.

„Az IKEA évente több mint egymilliárd húsgolyót ad el. Képzeljük el, hogy a húsgolyó rajongói közül minél többeket sikerül meggyőzni, hogy a húsmentes golyót válasszák. Ha a húsgolyóeladásnak körülbelül 20 százalékát sikerülne a húsmentes golyó eladására váltanunk, az mintegy 8 százalékos csökkenést eredményezne az IKEA élelmiszerkereskedelemre vonatkozó klímalábnyomában” – nyilatkozta Sharla Halvorson, az IKEA Globális Egészségügyi és Fenntarthatósági vezetője.

Az IKEA éttermeiben a húsmentes golyót burgonyapürével, vörösáfonya-lekvárral és tejszínes mártással tálalják, éppen úgy, ahogyan a hagyományos húsgolyót. A golyókat a vásárlók az áruházi Svéd Finomságok Boltjaiban fagyasztva is megvásárolhatják és otthon elkészíthetik. A húsmentes golyó egyáltalán nem tartalmaz állati eredetű összetevőt.

Rossz hír a vegánoknak: mivel hagyományos módon, burgonyapürével, vörösáfonya-lekvárral és tejszínes mártással tálalják, így az étel tejtermékeket tartalmaz, ezért nem illeszthető a vegán étrendbe. (Az otthoni verziót persze mindenki azzal eszi, amivel szeretné.)

Íme a bútorgyár Huvudroll fantázianevű terméke.
Fotó: IKEA sajtóközlemény

„A húsmentes golyó fejlesztési fázisában a legfontosabb célunk a hússzerű íz és textúra rekonstruálása volt, kizárólag növényi alapanyagok felhasználásával. Különféle összetevőket és módszereket próbáltunk ki és teszteltünk, és az eredménnyel nagyon elégedettek vagyunk” – mondta Sánta Krisztina, a budaörsi áruház IKEA Food vezetője.

A húsmentes golyó az EU-ban 2020 augusztusától kapható; Észak-Amerikában, a Közel-Keleten és az ázsiai–csendes-óceáni térségben néhány hónappal később kerül az áruházakba.

Oszd meg!