Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

IKEA: a tavalyihoz hasonló készlethiánnyal kell számolni

A világ legnagyobb bútorgyártója továbbra is ellátási problémákkal küzd, miközben a pandémia miatt egyre nagyobb hangsúlyt kap az online értékesítés.

Pontosan egy éve várok az Utrusta nevű forgóelemre, hogy végre ne apokaliptikus állapotok uralkodjanak az ikeás konyhabútorom belsejében, de hiába frissítettem hónapokon át az IKEA honlapját, minden esetben a nincs készleten felirat fogadott. Én csak az egyik szerencsétlenül járt vásárló vagyok a sok közül, de jó eséllyel leszünk még páran a következő évben.

Sok kereskedelmi lánchoz hasonlóan, most csütörtökön az IKEA is arra figyelmeztette vásárlóit, hogy a még mindig fennálló ellátási lánc problémák miatt további egy évig késésekre és készlethiányra számíthatnak.

Abrahamsson Ring, svéd bútoripari óriás vezérigazgatója a Financial Timesnak azt mondta, a probléma jóval hosszabb ideig tart, mint ahogyan azt a válság kitörésekor gondolták. A többi kiskereskedőhöz hasonlóan, a megugrott kereslet közepette ők is az ellátási lánc problémáival szembesültek: a megugrott szállítási árakkal és a zsúfolt kikötőkkel.

Folyamatosan építik le az ázsiai gyártást a divatcégek – így írta át a covid egy teljes iparág stratégiáját

Átalakítják az egész struktúrát

A cég éves eredményeiről is beszámolt csütörtökön, valamint elmondták, hogy a járvány még az ellátási láncok problémája ellenére is lökött az üzleten, és felgyorsította az egyébként is szükséges átalakulást.

Augusztusig számított bevételük az előző év azonos időszakához képest 6 százalékkal, 41,9 milliárd euróra nőtt, amin nagyot lökött, hogy az online értékesítés majdnem megduplázódott.

Jesper Brodin, a legnagyobb IKEA franchise-nak számító Ingka vezérigazgatója egy külön interjúban elmondta, hogy az IKEA felgyorsította az elmozdulást a nagy külvárosi boltokról, és egyre inkább a városközpontú üzletekbe, valamint az e-kereskedelmi értékesítés felé terelik a forgalom nagy részét.

Az IKEA, ami év végén közli a teljes pénzügyi eredményeket, hetvennyolc éves története legnagyobb átalakulásának közepén volt, amikor a járvány beütött.

Hogy megkíméljék ügyfeleiket a gyakran dührohammá fajuló otthoni barkácsolástól (és persze üzletileg is jól járjanak), olyan cégeket vásároltak, amik bútorépítéssel segítik a vásárlókat, de vettek kibővített valósággal foglalkozó vállalkozásokat is, hogy segítsék az ügyfeleknek az otthoni tervezést.

Az IKEA is betör a megújuló energiaforrások piacára

Brodin elmondta, hogy az IKEA eladásainak 90 százalékáért felelős Ingka az elmúlt években 2,2 milliárd eurót fektetett be az új üzletformátumokba. A városi üzletek nyitása mellet megjelentek a tematikus, így a kizárólag konyhára, vagy hálószobára fókuszáló üzletek is. 

Disclaimer: az Utrusta már elérhető a magyar üzletekben, kár, hogy már megrendeltem máshonnan.

Kiemelt kép: Rendy Novantino

Oszd meg!