Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: IonQ

Így lett egy kvantumstartup feje az egykori Amazon főmérnök

Az IonQ nevű amerikai startup május végén jelentette be új ügyvezetőjét, Peter Chapmant, aki öt évig dolgozott az Amazon Prime mérnökigazgatójaként. A szokatlan CEO-vá válás sztoriját a Business Insider szállította.

„Jesszus, muszáj olyasvalakit találnia, akinek több kvantumtapasztalata van, mint nekem” – mondta Peter Chapman annak a recruiternek, aki felkereste, hogy dolgozzon az IonQ nevű kvantumstartupnál.

Chapman akkoriban már öt éve dolgozott az Amazonnál, a Prime nevű prémiumrendszer fejlesztéseiért felelős mérnökigazgató volt. Ugyanakkor nagyon szeretett volna valami újba fogni, esetleg visszatérni saját startupos gyökereihez.

Az IT iparág mostanság éppen a kvantumszámítógépek korszakára készül, az IonQ és a rokon startupok pedig olyan vállalatokkal együtt indulnak versenyben, mint az IBM, a Google vagy épp a Microsoft. Az IonQ eddig összesen 20 millió dollár kockázati tőkebefektetést kapott, többek között a GV-től (az egykori Google Ventures).

Jungsang Kim és Chris Monroe társalapítók // Kép: IonQ

Bár a kvantumszámítógépek fejlesztése még korai stádiumban van, bizonyos feladatokra a jelenlegi megoldásoknál sokkal gyorsabb alternatívát jelentenek, a vegyszeripar, a pénzvilág és a gyógyszeripar is nagy hasznát veszi majd az új technológiának.

A cég ennek megfelelően kutatás-fejlesztésre fókuszál, Chapman személyében pedig olyan ügyvezetőre leltek, aki nemcsak mérnöki háttérrel bír, de a csúcstechnológiák értékesítésében is van tapasztalata.

„Az alapítók a [kvantum] terület szakértői, de már azon a ponton vagyunk, hogy meg kell tennünk az első lépéseket a kereskedelem felé – mondta Chapman. – Ez egyike azon dolgoknak, amikben jó vagyok. Kivisszük a technológiát a laborból az üzleti világba.”

A hype ellenéte a szakemberek úgy vélik, a kvantumszámítógépek még legalább 5–10 évig nem tűnnek fel a piacon. Jelenleg az úgynevezett kvantumtelet éljük: az időszakot, amikor ez nagyon közel van, ám egyszerre roppant távol is.

Ezzel Chapman is tisztában van: az iparági szereplők óvatosan kell fogalmazzanak, nehogy teljesíthetetlen elvárásokat támasszanak. Felidézi az „MI telet”, amely során a mesterséges intelligencia kutatásai képtelenek voltak utolérni a hype-ot. Közelről látta az egészet: 16 évesen már az MIT AM laborjában dolgozott.

Nagy munka folyik a cég laborjában – Kép: IonQ

Manapság már az olyan cégek, mint az Amazon vagy a Google, komplett üzleti modelleket húznak fel a mesterséges intelligenciára. Chapman szerint a kvantumszámítógépek is erre a sorsra jutnak.

Bevallása szerint napról-napra új dolgokat tanul a cégnél, ami még az említett techóriásokkal szemben is megállhatja a helyét. A megoldást a barátságos versenyben látja: „Nekik mély zsebük van, nekünk nem. Az a kihívás, hogy barátságos ellenségek legyünk velük.”

Bár több ajánlatot kapott, az IonQ mellett döntött, mert „elképesztő dolgokat” csinálhatott, amik „megváltoztathatják a világot”.

„A legtöbb tudományágban már vannak húzónevek, de a kvantumban még csak üres helyeket találni – mondja Chapman. – Itt az alkalom, hogy nyomot hagyjunk a történelemben.”

Főoldali kép: IonQ

Oszd meg!