Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Így lehet elbújni Petya elől

A zsarolóvírus ellen a legtöbbet a megelőzéssel tehetjük, mert ha egyszer benyeltük, akkor bajban vagyunk.

Már megint a nyakunkon egy zsarolóvírus, ami képes arra, hogy túszul ejtse a merevlemezünk adatait, és pénzt követlejen azért, hogy újra hozzáférhessünk. Ezek a zsarolóvírusok különösen a vállalatok számára veszélyesek, ahol a belső hálózaton akár egyetlen rossz kattintás miatt az összes gépre kiterjedhetnek, és ez olyan következményekkel járhat, mint kórházi vagy tömegközlekedési rendszerek összeomlása.

Ha már benyeltük, nincs nagyon varázsszer, mert a Windows elindítása sem lehetséges. A SophosLab, ami egy világméretű fenyegetéselemző központokból álló hálózat, a következő lépéseket javasolja a biztonság érdekében:

-Győződjön meg róla, hogy a letöltötte a legújabb frissítéseket, a Microsoft MS17-010 oldalán szereplővel együtt

-Fontolja meg a Microsoft PsExec program letiltását a felhasználói gépeken. Ennek a programnak egy verzióját használja Petya ahhoz, hogy automatikusan terjedhessen.  Letilthatja az eszközt például a Sophos Endpoint Protection (Sophos Végpont Védelem) termékkel.

-Készítsen biztonsági mentéseket, és tartsa ezeket egy külső meghajtón, ami nem csatlakozik a géphez. A zsarolóvírusokon kívül számos módon tűnhetnek el fájlok, például tűzeset, árvíz, lopás, vagy egy elejtett laptop, vagy akár egy véletlen törlés miatt is eltűnhetnek fájljaink. Titkosítsa a meghajtót, így nem kell aggódnia, hogy adatai rossz kezekbe kerülnek

 

Oszd meg!