Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Így akar a régió ingatlanmogulja lenni Mészáros Lőrinc

Tőzsdei ingatlanos cégén keresztül komoly portfóliót építene a régióban is Mészáros Lőrinc. 50 millió eurós tőkeemelésre lesz szükség a nagyravágyó tervek eléréséhez.

Részletes stratégiát és üzleti tervet publikált a nemrég Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került Appeninn Holding, a jó minőségű ingatlanportfólióval rendelkező tőzsdei társaságba korábban beszállt a piac egyik meghatározó szereplője, az OTP Ingatlanbefektetési Alapja is.

Itt a bejelentés: egy nagyhal szállt be Mészárosék mellé a tőzsdén. Jöhetnek a többiek?

De mit tudunk most az Appeninnről?

Az ingatlanpiaci társaság összesen 82 233 négyzetméternyi területet kínál kiadásra, ennek a legnagyobb része iroda (59%), illetve tekintélyes a kereskedelmi ingatlanok aránya is (25%). A cég legnagyobb ügyfelei között találjuk a kormánybiztos Andy Vajna bulvárlapját, a Borsot, a Mészáros érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels szállodaláncot, a Posta Biztosítót, a Magyar Telekomot (egy ideig, hiszen hamarosan átadják az új székházukat), és a Takarékbankot is – utóbbi részvényese Mészáros egyik nagy tőzsdei holdingcégének, a Konzumnak, mely szintén ott van az Appeninn nagy ügyfelei között, akárcsak egy nemrég nyélbe ütött üzletnek köszönhetően a Spar Magyarország is.

 

Hol találkozhatunk az Apennenin épületeivel?

Mészáros újabb nagy tőzsdei sztorijának “letéteményeseivel”, vagyis a bevételt termelő ingatlanokkal Budapest több pontján is találkozhatunk. A legismertebbek:

 • Hattyúház (Budapest, Hattyú utca 14.) – az organikus építészet szép példája (Nagy Ervin tervezte)
 • Andrássy út 59. – korábban Dávid-ház néven emlegették
 • Andrássy út 105. – műemlék épület, a rendszerváltás után a Fidesz kapta meg
 • Rózsaházak – a II. kerületi Törökvész úton illetve a Bég utcában
 • Üllői út 48. – az FHB Bank székháza

A stratégiából kitűnik, hogy a menedzsment nagyon optimista, mind a gazdasági környezetet, mind pedig az újabb piaci lehetőségek kiaknázása tekintetében. Mint írják, a dinamikus gyarapodás és az újabb akvizíciók kapcsán: “(nagy a)

növekedési potenciál az Appeninn számára korábban elérhetetlen akvizíciós lehetőségekben és ártárgyalásban a Konzum-Opus Csoport támogatásával”

(az Opus Nyrt. Mészáros másik tőzsdei vagyonkezelő holdingja).

A cél: a 660%-os növekedés

A tervek tényleg ambiciózusok:

 • A társaság összesen további 69 ezer négyzetméter „A” kategoriás irodaépülét vásárlását tervezi c. 10% hozamon az elkövetkező 2-3 évben
 • Nagyobb, régiós akvizíciós lehetőségek során nemzetközi partnerekkel való együttműködés
 • Finanszírozási mix magában foglalja a saját forrást, a hitelt és a tőkeemelést

Utóbbira még kitérünk, mert az is érdekes, hogy a társaság miből tervezi majd finanszírozni a víziót, melynek nemcsak a vásárlás, de a fejlesztés is az egyik maghatározó része, a menedzsment itt is igen nagyratörő terveket szövöget:

 • Kihasználva a várható kiskereskedelmi forgalombővülést jelentős növekedési tervek: Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban több mint 80 -100 közötti kiskereskedelmi egység fejlesztése (a következő 5 évben, később persze értékesítenék ezeket, még hozzá 6,5-7 százalékos hozamon)
 • Több mint 35 ezer m2 „A” kategóriás iroda fejlesztése az elkövetkezendő öt éves időszakban Budapesten
 • 23 ezer négyzetméternyi telekingatlan van a társaság birtokában (Kecskeméten és a XII. kerületi Normafa úton), itt is lesz mit építeni

Az Appeninn Mészárosék előtt is jó minőségű ingatlanportfólióval rendelkezett, összesen 54 ezer négyzetmétert adtak bérbe, ez már az idei évben is szépen gyarapodott. 2022-re 242 négyzetméterre növelnék a portfóliót, aminek mostan becsült eszközértéke 101,2 millió euró a holding közlése szerint, ez növekszik majd négy év múlva 479 millió euróra. A Mészárosi előtti állapotokból kiindulva ez négy év alatt 660%-os növekedést jelent.

Miért ilyen optimisták?

A menedzsment szerint a budapesti piac hozama jelentősen meghaladja a nyugat-európai piacokét, miközben a gazdasági környezet kedvező. Többször visszatérnek rá, hogy a finanszírozási környezet igen kedvező. A legtöbbször azonban a háttérben álló  Konzum-Opus csoportra hivatkoznak, egyrészt a két társaság kapcsolatrendszerének felhasználásával a prémium ügyfelek felé tolódhatnak a bérlői mixben; másrészt, mint írják: “alacsony költségű a hitelfinanszírozás a Konzum-Opus Csoport méretéből és a várhatóan továbbra is kedvező finanszírozási környezetből adódóan”.

A tervezett növekedés brutális, és mivel az eladósodottság szintjét (LTV) 60% alatt akarják tartani, ehhez mindenképp szükség lesz külső forrásbevonásra, az üzleti terv 50 millió eurós tőkeemelést feltételez (apport vagy külső tőkebevonás keretében). Elképzelhető tehát, hogy lesz majd újabb részvénykibocsátás.

A társaság most a magas hozamot és stabil cash flow-t garantáló portfólió kialakítására fókuszál (fejlesztenek és vásárolnak), éppen ezért majd csak 2020-tól tartja reálisnak, hogy hozamot is fizessen a részvényeseknek.

 

Oszd meg!