Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

ICBC, Apple, Toyota. Mutatjuk, melyek a legnagyobb tőzsdei cégek a világon

Az amerikai Forbes listája összességében sokkal értékesebb, mint a tavalyi.

A Forbes „Global 2000” listát az amerikai szerkesztőség az árbevétel, a profit, a cégek vagyona és piaci értéke alapján számolja. A listán 58 országból szerepelnek cégek, összesen 35,3 billió dollárnyi jövedelem, 2,5 billió dollárnyi profit, 169,1 billió dollárnyi tőke és 48,8 billió kombinált piaci érték tartozik hozzájuk.

A csökkenő GDP ellenére, Kína és az Egyesült Államok cégei teszik ki a lista 40 százalékát, és továbbra is dominálják a top 10-et (például első helyen a Commercial Bank of China, ICBC,a negyediken a JPMorgan Chase). Kína két évig vitte el az első három helyet, idén viszont Warren Buffett’s Berkshire Hathaway-e csípte el a dobogó harmadik fokát, ami egy újabb jele annak, hogy az amerikai cégek nem szenvednek annyira a piac kiszámíthatatlanságától, ami 2016-ra jellemző volt.

A kevesebb tőzsdei kibocsátás ellenére számos újonnan megjelent vállalat debütált az idei listán. A legjobb helyen végzett újonc az 55. helyen álló Postal Saving Bank of China. 2016 szeptemberi, 8,1 milliárd dolláros IPO-ja az év legnagyobbja volt. A Snapchat utódcége, a Snap Inc, 24 milliárd dolláros becsült piacával az 1693. helyet szerezte meg.

A listán a legtöbb (565 darab) cég amerikai, utána Kína és Hong Kong következik összesen 263 vállalattal. Tavaly 62 ország szerepelt a listán, idén már nincs rajta cég Máltáról, Romániából, Kazahsztánból és Ciprusról. A kőolajárakkal küzdő energiacégeknek nem volt jó évük: az Exxon Mobil négy helyet zuhant, a PetroChina a top 10-ből kikerülve a 102. helyre zuhant, a Chevron 359. lett a tavalyi 28. helyezéshez képest.

Az év nagy győztese, a Charter Communications (107.), a cég 677 hellyel jött feljebb, miután felvásárolta a Time Warnert (tavalyi 214.). A General Electric 54 helyet ugrott előre, így most 13., a most 83. Amazon pedig korábban a 237. helyen volt. Az Alibaba szintén feljebb mozdult: a 140. helyre.

A Top 10

  1. ICBC, Kína
  2. China Construcion Bank, Kína
  3. Berkshire Hathaway, USA
  4. JPMorgan Chase, USA
  5. Wells Fargo, USA
  6. Agricultural Bank of China, Kína
  7. Bank of America, USA
  8. Bank of China, Kína
  9. Apple, USA
  10. Toyota Motor, Japán
Oszd meg!